ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Укрінформ підписав резолюцію про протидію дезінформації та фейкам

11.12.2018, 10:46
Фото - ukrinform.net

Укрінформ разом із 12 європейськими інформагентствами підписали резолюцією щодо протидії дезінформації та фейковим новинам. Відповідну резолюцію було ухвалено в Тірані (Албанія) за результатами обговорення на міжнародній конференції “Інформаційні агентства проти фейкових новин”, організованій албанським агентством “АТА”, повідомляє Укрінформ.

Під час конференції інформагентства Албанії, Греції, Хорватії, Болгарії, Азербайджану, Польщі, Румунії, Кіпру, Боснії та Герцеговини, Сербії і Туреччини поділилися баченням сучасних загроз, які становить поширення фейків і дезінформації, а також кроків і заходів, які необхідно втілити для протидії ним. За результатами обговорення вони ухвалили резолюцію, яка відкрита для підписання й іншими ЗМІ.

“Масові онлайн-кампанії з дезінформації широко використовуються несумлінними сторонами для сіяння недовіри і провокування суспільного неспокою, із серйозними потенційними наслідками для еволюції націй, Європи і всього світу”, - йдеться в преамбулі.

Учасники конференції визнали, що журналісти нині вимушені працювати в умовах, що ускладнюються, стикаючись із падінням довіри не лише до інституцій, а й до цифрових і традиційних ЗМІ. Вони погодилися, що фейкові новини і дезінформація підривають довіру, сіють протиріччя в суспільствах, часто поширюють радикальні ідеї, поглиблюючи непорозуміння, ставлячи під загрозу базове право на інформацію.

Інформагентства домовилися вжити заходів для протидії фейковим новинам і кампаніям з дезінформації, зокрема:

  • підвищувати прозорість;
  • поширювати медіаграмотність;
  • розробляти інструменти для користувачів;
  • захищати європейську медіа-екосистему та її різноманіття;
  • надалі досліджувати і оцінювати загрози;
  • створювати нові, зберегти наявні структури з протидії фейковим новинам;
  • надалі скликати конференції щодо проблеми.

Інформагентства, які підписалися під резолюцією, окремо наголосили, що Тіранська декларація є лише початком боротьби з дезінформацією і фейковими новинами, і закликали інші ЗМІ долучитися до спільних зусиль: можливість підпису лишили відкритою для всіх колег.

Оригінальний текст Тіранської резолюції доступний тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!