ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Європолу викрали друковані копії особових справ керівництва

27.03.2024, 12:35

Зі штабу Європейської поліції в Гаазі зникла низка конфіденційних файлів, що містили особисту інформацію про керівництво цього органу. Це сталося минулого літа, але стало відомо зараз.

Про це пише POLITICO.

Відтоді Європол намагається з’ясувати, хто стоїть за крадіжкою.

Внутрішнє повідомлення, яке переглянуло POLITICO, а також розмови з чинними й колишніми співробітниками органу свідчать, що десь до вересня 2023 року було викрадено друковані копії особових справ виконавчої директорки Європолу Катрін де Боллє й трьох її заступників: Юрґена Ебнера, Андрея Лінцу й Жан-Філіппа Лекуффа.

“6 вересня 2023 року директорат Європоліції отримав повідомлення, що особисті файли кількох співробітників зникли”, – йдеться в записці.

Коли посадовці почали перевіряти всі записи, то виявили також брак “інших файлів”.

POLITICO поспілкувалося з чинними й колишніми посадовцями Європолу, обізнаними щодо інциденту. Частину загублених файлів знайшов закинутими в публічному місці в Гаазі пересічний громадянин і приніс їх до найближчого поліцейського відділку, розповіли четверо посадовців.

Речник гаазької поліції Стівен ван Сантен у відповідь на запитання POLITICO заявив:

“Поліція Гааги фігурувала в деяких обставинах, пов’язаних з поточним внутрішнім розслідуванням Європолу”.

Особові файли можуть містити інформацію про резюме посадовця, відповідну освіту, дату народження, шлюбний статус, людей на його утриманні, актуальну адресу й інші дані, які зазвичай зберігаються в кадровому відділі, пояснює один із посадовців.

Четверо посадовців зазначили, що після інциденту голова кадрового відділу Європолу Массіміліано Беттін пішов в адміністративну відпустку.

У внутрішній записці Європолу йдеться, що “на тлі цих обставин голова кадрового відділу [Беттін] буде недоступний до наступних розпоряджень”, а “безперервність співпраці з керівництвом кадрового відділу забезпечуватиме голова адміністративного департаменту”.

POLITICO надіслало листа на корпоративну адресу Беттіна й отримало автоматичну відповідь: “Дякую за ваше повідомлення, я не можу розмовляти. Я не маю доступу до своєї пошти”.

На сторінці Беттіна в LinkedIn зазначено, що він “в активному пошуку” нової роботи.

У своїй заяві POLITICO Беттін пояснив, що не може коментувати цю справу.

Паперові копії чутливих кадрових файлів Європолу зберігаються в зачиненому сейфі в кімнаті, куди можуть заходити лише певні співробітники. Лише кілька людей знають код від сейфа, зазначив один посадовець, знайомий з процедурою. Як папери вилучено із сейфа, наразі невідомо.

За однією з версій, особові справи могли викрасти, щоб дискредитувати Беттіна на тлі внутрішніх конфліктів у Європолі, кажуть посадовці.

Також у внутрішній записці йдеться, що про інцидент сповіщено Європейського інспектора із захисту даних, а також співробітників, чиї файли було викрадено.

У заяві POLITICO офіс інспектора зазначив, що не може коментувати “поточні справи на цьому етапі”.

Пресслужба Європолу також відмовилася відповідати на запитання POLITICO, зазначивши, що “не уповноважена коментувати” внутрішні справи органу.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!