ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У січні канали грубо порушували журналістські стандарти, висвітлюючи тему Тимошенко–Щербаня

18.02.2013, 02:11

У січні канали грубо порушували журналістські стандарти, висвітлюючи тему обвинувачення екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко в причетності до вбивства народного депутата Євгена Щербаня.

Це засвідчують дані моніторингу матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації за січень 2013 року, повідомляє Мediasapiens.

Моніторинг проводився з 21 по 26 січня.

У січні загальна кількість матеріалів з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах у більшості каналів була майже такою, як у попередньому місяці. Різко зменшилася кількість подібних матеріалів на каналі «Інтер», йдеться у моніторингу.

На першому місці за кількістю матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (цензури) - Перший національний канал з 30 такими матеріалами, друге місце - “1+1” (19), третє - ICTV (14), четверте - ТРК “Україна” (14), п’яте - 5 канал (13), шосте - СТБ (8), сьоме - “Інтер” (7), восьме - Новий канал (5), дев’яте - ТВі (4).

На звітному тижні січня основними темами, що подавалися каналами з грубими порушеннями журналістських стандартів, були такі:

– обвинувачення Тимошенко в причетності до вбивства Щербаня;

– Попов карає чиновників за погане прибирання вулиць від снігу та льоду;

– судова відмова в касації Кабміну в справі про борг ЄЕСУ (зокрема, повідомляючи про це, ряд каналів не згадує в бекграунді те, що жодних державних гарантій не було відображено в держбюджеті). Також у січні мали місце традиційні «паркетні» матеріали про переміщення й заяви Януковича, Азарова та Рибака.

Протягом місяця жодний із каналів не повідомляв, зокрема, такі про події: у Донецьку під стінами СІЗО опозиціонери провели мітинг на підтримку політв’язнів (15 січня), жителі Києва погрожують перекрити дороги на Печерську, проти небезпечної та незаконної забудови на Кіквідзе (15 січня), профспілки протестують проти 50-відсоткового скорочення на «Арселор Міттал Кривий Ріг» (16 січня), 150 працівників сталеливарного заводу в Сумах пікетували облдержадміністрацію, вимагаючи погашення боргу з зарплати в 9 млн грн (18 січня), учасники акції проти політрепресій добу провели прикутими біля Адміністрації президента, одному з них стало зле (22 січня), три опозиційні фракції внесли до ВР законопроект про вищу освіту, що наблизив би її до європейських стандартів (14 січня), в Єнакієвому телеканал ТВі замінили на телеканал про моду (14 січня), у Дніпропетровській області скорочують кількість лікарняних ліжок для хворих на туберкульоз, попри зростання смертності від нього (17 січня), минулого року виробництво бензину в Україні впало на 43% (25 січня), «УДАР» вимагатиме повної зміни влади в 2013 році в разі зриву підписання Угоди про асоціацію з ЄС – заява (21 січня).

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на «Інтері», ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна».

Liked the article?
Help us be even more cool!