ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді зареєстровано проект про зміни до закону про державні і комунальні ЗМІ

07.06.2018, 14:11
Фото - Радіо Свобода

6 червня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №8441 про внесення змін до Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”, ініціаторами якого стали дев’ять членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, повідомляє “Детектор медіа”.

На черговому засіданні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, яке відбулося 6 червня, голова комітету Вікторія Сюмар зазначила, що цей законопроект містить норми, які полегшать реформування ЗМІ і дозволять завершити реформу вчасно (до кінця 2018 року – ред.).

Медіа-юрист ГО “Платформа прав людини” Людмила Опришко, яка входила до робочої групи з підготовки законопроекту, у коментарі виданню повідомила, що, порівняно з попередніми, у цьому проекті дещо змінена концепція захисту ЗМІ, які реформуються. Зокрема, автори документа запропонували, що з 1 січня 2019 року (після завершення строку реформування), тим редакціям, яким були створені перешкоди у реформуванні, надається право створити юрособу з такою ж назвою, яка існувала до кінця 2018 року. А також дається 6 місяців для реєстрації, отримання свідоцтва про реєстрацію друкованого ЗМІ і передається майно (на безоплатній основі), приміщення та земельні ділянки (на пільгових умовах як для бюджетних установ) в оренду строком на 5 років.

Нагадаємо, 1 березня 2018 року Верховна Рада відхилила проект №6560 про внесення змін до Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації, внесений членами Комітету ВР з питань свободи слова та рекомендований комітетом до ухвалення за основу.

Проект передбачав внесення змін до низки статей, а саме щодо виділу редакцій із засобів масової інформації (оскільки деякі редакції діють як структурні підрозділи). Їх відповідно не можна реорганізувати чи змінити склад їх засновників. Натомість виділ передбачає створення окремої юридичної особи, у тому числі на підставі рішення суду.

Нагадаємо, для вдосконалення реформи в парламенті зареєстровано кілька законопроектів – №№ 6560, 7291 і 7395, – які пропонують зміни до закону про реформування державної та комунальної друкованої преси.

Станом на 1 червня реформовано 209 друкованих ЗМІ та редакцій – 196 комунальних, 13 державних. Жодне з реформованих ЗМІ не змінило української мови видання на російську.

Liked the article?
Help us be even more cool!