ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Пентагоні стверджують, що заблокували росіянам доступ до Starlink в Україні

У Пентагоні повідомили, що запобігли несанкціонованому використанню російськими військовими інтернет-терміналів Starlink, якими керує компанія SpaceX Ілона Маска, на полі бою у війні з Україною.

Про це заявив керівник відділу космічної політики Міністерства оборони США Джон Плам в інтерв'ю Bloomberg, повідомляє “Європейська правда”.

За словами Плама, США у цьому питанні активно співпрацювали з урядом України та компанією SpaceX.

“Станом на зараз ми успішно протидіємо російському використанню, але я впевнений, що Росія продовжить намагатися знайти способи використовувати Starlink та інші комерційні системи зв'язку”, – додав він.

Джон Плам відмовився уточнити, які тактики, методи або процедури використовуються для припинення використання Росією терміналів Starlink. Він, однак, запевнив, що йдеться про “хороші рішення”, які знайшли спільно зі Starlink та Україною.

Що відомо про використання росіянами Starlink

Як повідомляв ІМІ, 11 лютого 2024 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України підтвердило використання росіянами Starlink на фронті.

Компанія SpaceX, яка забезпечує роботу мережі супутникового зв’язку Starlink, заперечила, що веде будь-які офіційні справи з російським урядом або зі збройними силами РФ.

Там повідомили, що Starlink не можна придбати в Дубаї, а SpaceX туди не доставляє своєї продукції. У Starlink пояснили, що не уповноважують жодних сторонніх посередників, торговельних посередників або дистриб’юторів продавати свої системи в Дубаї.

“Якщо SpaceX отримує інформацію про те, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями або є неавторизованим користувачем, ми розслідуємо скаргу та вживаємо заходів для деактивації термінала, якщо це підтвердиться”, – підкреслили в компанії.

13 лютого в ГУР повідомили, що Росія закуповує засоби зв’язку, зокрема й термінали супутникового інтернету Starlink, для використання у війні в арабських країнах. 

12 лютого Ілон Маск заявив, що немає “абсолютно жодних шансів”, що президент РФ Володимир Путін програє війну в Україні, а також виступив проти законопроєкту США щодо надання фінансової допомоги Україні.

Водночас міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров звертався до засновника компанії SpaceX Ілона Маска, запропонувавши спосіб, який запобіг би використанню з боку російських військових систем супутникового зв'язку Starlink на фронті.

У березні 2024 року члени Палати представників США від Демократичної партії розпочали розслідування щодо компанії Ілона Маска SpaceX, щоб з’ясувати, чи вжила компанія задовільних безпекових заходів, щоб завадити використанню з боку Росії супутникового інтернету Starlink у війні з Україною.

У березні 2024 року Bloomberg опублікував розслідування про те, що випадки незаконного продажу й активації терміналів Starlink зафіксовано в країнах на кшталт Росії, Ємену й Венесуели.

Liked the article?
Help us be even more cool!