ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Німеччині показали фільм запорізької розслідувачки про волонтера з Маріуполя

Герой фільму, волонтер Аскольд Квятковський, який рятував людей у Маріуполі. Скриншот ІМІ з фільму

Документальний фільм “Аскольд: 8 тисяч врятованих з Маріуполя” запорізької журналістки-розслідувачки Вероніки Хорольської показали 19 березня в Бонні (Німеччина) на конференції, організованій DW. 

Про це регіональній представниці ІМІ повідомила авторка фільму, головна редакторка Запорізького центру розслідувань Вероніка Хорольська.

Також фільм номінували на конкурс Creators Fund Award, який відбудеться в Брюсселі у квітні. Там фільм покажуть удруге.

За словами Вероніки, фільм про виживання в блокадному Мaріyполі, евакуацію і порятунок людей волонтером Аскольдом Квятковським став можливим завдяки програмі MediaFit, на яку вона подалася як фрилансерка і запропонувала зробити два розслідування в регіоні. 

“Мою ідею підтримали й дали мені персональний грант і ментора Максима Каменева (журналіст “Ґрат”). Ми з ним спочатку не зійшлися на темі розслідування і довго думали, як нам його зробити, поєднавши мої знання в розслідуваннях і його з документалістики. Тож для розслідування ми почали шукати волонтерів, що бували на окупованих територіях. І в якийсь момент колеги дали контакти волонтера з Маріуполя. Ми з ним поговорили телефоном, я виписала його історію, Максим сказав, що треба знімати фільм”, – розповіла Вероніка Хорольська. 

Кадр із фільму “Аскольд: 8 тисяч врятованих з Маріуполя” запорізької журналістки-розслідувачки Вероніки Хорольської

Робота над фільмом тривала близько чотирьох місяців і завершилась у грудні 2023 року. 

“Думаю, що це мало часу. Особливо для людини, яка ніколи не робила подібного. Проте такі були умови проєкту. Насамперед ми поспілкувалися телефоном, перевірили інформацію про героя, зібрали все, що було доступно в мережі. Другий етап був зустрічі й розмови, на цьому моменті ми знайомилися, налагоджували контакт і довіру, збирали інформацію. Через кілька тижнів почали знімати”, – згадує процес знімання авторка фільму.

За її словами, над фільмом працювали дві людини: власне, вона та оператор Андрій Поздняков. Щоб зняти все необхідне, вони поїхали до іншого міста, бо волонтер постійно був у русі. 

Основне знімання було в Дніпрі, журналістка постійно підтримувала звʼязок з героєм, збирала інформацію про його життя й історії людей, яким він допомагав.

“Десятки годин ми працювали з архівами героя, які він знімав на телефон у Маріуполі й Запоріжжі. З цього відео з чотирьох годин треба було зробити 40 хвилин. Також мій ментор Максим зміг узяти архівні відео з різних груп Маріуполя, які були в доступі в його знайомого, і ми використовували їх для перебивок. У планах будо познімати Аскольда в роботі з дітьми, але через брак часу зняли якісь моменти тільки на телефон. Він монтував і знімав, я писала сценарії, працювала з архівами, організовувала поїздки, оренду, збирала погодження тощо. Ментор вносив пропозиції і зауваження, давав поради, підтримував морально як міг”, – говорить Вероніка.

Вероніка Хорольська в Бонні. Фото – фейсбук журналістки

Через два місяці після виходу фільму з журналісткою звʼязалися німецькі колеги й запросили показати фільм на велику аудиторію, розповісти про свій досвід роботи та про ситуацію в Україні. 

Фільм показали в межах великої конференції, яку організувала DW і на якій зібралися представники з різних країн Європи, Індії, США.

Liked the article?
Help us be even more cool!