ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Литві планують забороняти ТБ Росії та Білорусі, доки вони загрожуватимуть нацбезпеці

Міністр культури Литви Симонас Кайріс пропонує сейму продовжити заборону на ретрансляцію або онлайн-поширення російських та білоруських радіо- та телепрограм у Литві. 

Відповідна пропозиція раніше була схвалена урядом, повідомляє LRT.

У пояснювальній записці до проєкту наголошується, що, оскільки військова агресія Росії в Україні триває вже третій рік, вона супроводжується безперервною інтенсивною дезінформаційною кампанією, що інспірується і підтримується урядом РФ на всій території Євросоюзу. В результаті всі країни ЄС вжили обмежувальних заходів.

Згідно з проєктом, цю заборону пропонується застосовувати доти, доки Росія і Білорусь будуть вказані в Стратегії національної безпеки як загрози національній безпеці Литви.

“Для Литви, яка має зовнішній кордон з Росією та Білоруссю, надзвичайно важливо ефективно захистити своє суспільство та інформаційний простір від згаданих інформаційних загроз”, наголошується в пояснювальній записці.

Чинна заборона на ретрансляцію російських та білоруських програм спливає 1 жовтня 2024 року.

Закон також передбачає виняток, згідно з яким вищезазначені програми можуть ретранслюватися або поширюватися, коли це робиться з держав-членів ЄС або держав, які ратифікували Європейську конвенцію про телебачення без кордонів, або коли Комісія з телерадіомовлення Литви дає на це дозвіл.

Як повідомляв ІМІ, 2 березня 2022 року ЄС терміново зупинив мовлення російських державних ЗМІ Sputnik і RT / Russia Today на території Євросоюзу.

25 лютого 2022 року Комісія з питань радіо і телебачення Литви (LRTK) заборонила через розпалювання війни та пропаганду ретрансляцію в країні шести телеканалів російською мовою – “Білорусь 24”, “НТВ Мир”, “РТР Планета”, “Росія 24”, Перший балтійський канал, TVCI. 

У квітні 2022 року LRTK припинила на території країни безкоштовне приймання 32 телевізійних програм, підконтрольних російській компанії “Газпром-Медіа”.

Liked the article?
Help us be even more cool!