ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Киргизстані затримали 11 журналістів-розслідувачів

У Киргизстані 16 січня правоохоронці після обшуків затримали 11 колишніх і нинішніх журналістів розслідувальних проєктів Temirov Live та "Айт, Айт Десе". Про це повідомляє киргизька служба Радіо Свобода – Радіо Азаттик.

Журналістів доставили до слідчої служби міністерства внутрішніх справ, після допиту їх затримали на 48 годин, помістивши в ізолятор тимчасового тримання.

Міністерство внутрішніх справ повідомило, що в публікаціях журналістів Temirov Live та "Айт, Айт Десе" за 30 грудня 2023 року знайшли нібито заклики до акцій протесту та масових заворушень.

Фото Радіо Азаттик

У результаті МВС порушило кримінальну справу за частиною 3 статті 278 "Заклики до активної непокори законним вимогам представників влади та до масових заворушень, а також заклики до насильства над громадянами". Водночас у відомстві не уточнюють, про яку саме публікацію чи публікації йдеться.

Усі заарештовані медійники заявили, що не згодні зі звинуваченнями.

Обшуки відбулися вранці 16 січня в будинках журналістів та офісах медіа. За даними МВС, під час обшуків міліція вилучила 162 предмети (документи, мобільні телефони, комп'ютери, фотоапарати, планшети та банківські картки). З офісу Temirov Live співробітники МВС вивезли техніку та опечатали двері приміщення.

Як повідомляв ІМІ, 15 січня Державний комітет національної безпеки (ДКНБ) Киргизстану провів обшук в офісі інформаційного агентства 24.kg у межах порушеної кримінальної справи за статтею "Пропаганда війни". Після обшуку офіс видання опечатали, а силовики забрали на допит генеральну директорку ІА 24.kg Асель Оторбаєву та шеф-редакторку Махінур Ніязову.

Ніязова повідомила, що було порушено кримінальну справу через одну з публікацій, пов'язаних з війною в Україні.

У квітні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, міжнародна організація "Репортери без кордонів" повідомляла про випадки, коли влада центральноазіатських республік чинила тиск на ЗМІ, щоб ті висвітлювали російське вторгнення в Україну в "нейтральному" ключі або зовсім ігнорували його.

Зокрема, у Киргизстані директору опозиційного телеканалу Next TV Таалаю Дуйшенбієву погрожували сімома роками ув’язнення за поширення недостовірної інформації та "розпалювання міжетнічного розбрату" через репортаж про війну в Україні, який телеканал репостнув у своїх соцмережах.

Liked the article?
Help us be even more cool!