ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Грузії продовжилися сутички на тлі ухвалення закону про "іноагентів" у другому читанні

У Тбілісі восьмеро постраждалих учасників акції проти закону про “іноагентів” потрапили до лікарень після сутичок з поліцією. Парламент Грузії 1 травня ухвалив у другому читанні законопроєкт “Про прозорість зовнішнього впливу” (закон про “іноагентів”). 

Як повідомляє NewsGeorgia з посиланням на міністерство охорони здоров'я Грузії, у потерпілих відзначаються ушкодження різного типу, зокрема поранення обличчя, голови та різних частин тіла, а також інтоксикація та ускладнення дихальних шляхів”.

Одного з потерпілих уже виписано. Семеро людей залишаються під наглядом медиків. За даними МОЗ, їхній стан задовільний.

“Эхо Кавказа” повідомляє, що в Тбілісі під час акції протесту один з демонстрантів отримав травму ока. На кадрах ТБ “Пірвелі” – чоловік, обличчя якого залите кров'ю. Як повідомляє грузинська служба Радіо Свобода, потерпілого доставили до клініки для надання медичної допомоги.

Поранений протестувальник. Фото – скрін з відео телеканалу "Пірвелі"

Відомо, що на акції в Тбілісі ще кілька людей постраждали, ймовірно, від влучення гумових куль.

Водночас міністерство внутрішніх справ Грузії заявило, що не використовувало гумові кулі проти демонстрантів, “незважаючи на те що були всі законні підстави для їхнього застосування”.

Парламент Грузії 1 травня ухвалив у другому читанні законопроєкт “Про прозорість зовнішнього впливу”, який опозиція називає аналогом російського закону про так званих іноземних агентів, передає Радіо Свобода. 

Для остаточного схвалення законопроєкту необхідно ухвалити його також у третьому читанні. Очікується, що голосування відбудеться 17 травня.

Після ухвалення закону біля будівлі парламенту Грузії в Тбілісі ввечері 1 травня знову зібралися противники законопроєкту, розпочалися сутички мітингувальників та поліції.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в інтерв'ю BBC заявила, що ветує закон, якщо він буде ухвалений.

“Я накладу вето на цей закон, як це роблю щодо інших законів, які суперечать стратегії та рекомендаціям Європейського Союзу”, – сказала Зурабішвілі в інтерв’ю виданню ВВС.

Водночас вона додала, що “керівна партія має досить голосів у парламенті для подолання вето”.

Що відомо про грузинський законопроєкт про “іноагентів”

Як повідомляв ІМІ, у Грузії 30 квітня сталися сутички між протестувальниками та поліцією під час акції проти ухвалення закону про “іноагентів”.

Поліція затримала 63 людини. Їм закидають адміністративні правопорушення – дрібне хуліганство та непокору співробітнику поліції, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Олександр Дарахвелідзе на брифінгу. Потерпілих з-поміж пересічних громадян Дарахвелідзе не згадав. За даними грузинських медіа, під час мітингу проти ночі 1 травня поліція інтенсивно застосовувала спецзасоби (перцевий спрей, сльозогінний газ, водомети) та грубу фізичну силу. 

У квітні 2024 року владна партія “Грузинська мрія” повторно зареєструвала в парламенті Грузії законопроєкт про “іноземних агентів”

15 квітня в парламенті Грузії сталася бійка між депутатами під час обговорення законопроєкту “Про прозорість іноземного впливу” (так званий закон про іноагентів).

17 квітня парламент Грузії затвердив у першому читанні законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”, який інакше називають законопроєктом про “іноагентів”.

25 квітня 2024 року Європарламент проголосував за незобов’язувальну резолюцію із закликом до ЄС не починати переговорів із Грузією про членство, доки діятиме закон “іноагентів”.

30 квітня 2024 року сталися сутички між протестувальниками та поліцією під час акції проти ухвалення закону про “іноагентів”,

1 травня 2024 року, після розгону демонстрантів, міжнародний рух хакерів і активістів Anonymous підтримав учасників протестів і пригрозив уряду “Грузинської мрії” кібератаками та розкриттям баз даних.

Парламент Грузії у березні 2023 року ухвалив у першому читанні закон про “іноагентів”, але через багатотисячні протести в країні відхилив його 10 березня того ж року.

Законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” також називають законопроєктом про “іноагентів” на кшталт російського.

Liked the article?
Help us be even more cool!