ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Франції в кіосках з'явилася газета, яка виходить лише 29 лютого

01.03.2024, 11:14
 Газета La Bougie du Sapeur, яка виходить лише 29 лютого. Фото ВВС
Газета La Bougie du Sapeur, яка виходить лише 29 лютого. Фото ВВС

У Франції у кіосках з’явився новий випуск газети La Bougie du Sapeur (“Свічка сапера”) – єдиної у світі газети, яка виходить раз на чотири роки, повідомляє ВВС.

Особливістю цього 20-сторінкового таблоїда є те, що він виходить лише 29 лютого.

Перше видання вийшло друком 1980 року, а цьогорічний випуск – дванадцятий.

Газета La Bougie du Sapeur заснована групою друзів, які “хотіли посміятися”, має наклад 200 тисяч примірників, коштує 4,90 євро й повністю окупається.

“Коли перший випуск був розпроданий за два дні, агентства почали закликати нас зробити ще, тож ми сказали: гаразд, але за чотири роки! Газету досі видає купка товаришів. Ми зустрічаємося в барі й обговорюємо ідеї за питвом. Нам дуже весело, а якщо читачеві теж – то це вишенька на торті”, – розповідає редактор Жан д’Інді, який більшість часу працює керівником французького аналога Жокейного клубу.

La Bougie позиціює себе як антиполіткоректне видання й структурована як звичайна газета – з рубриками про політику, спорт, міжнародні справи, мистецтво, головоломки й плітки про зірок.

Утім, статті на її сторінках задумано як гумористичні коментарі. Наприклад, в останньому випуску заголовок “Ми всі будемо інтелектуалами” має стаття про те, як іспити й інтелектуальні досягнення знецінюються через штучний інтелект.

Другий матеріал на шпальтах із заголовком “Що потрібно знати чоловікам перед тим, як стати жінками” описує “виклики”, які стоять перед чоловіками, які хочуть змінити стать.

“Це французький гумор, він не перекладається іншими мовами. Ми намагаємося бути дотепними, але не злими. Сміятися без жорстокості”, – каже д’Інді.

У спортивній рубриці редакція радить заснувати премію Вінстона Черчилля для першої людини, яка вибуває з Олімпійських ігор. Як пише газета, девізом Черчилля було “Жодного спорту”.

Також газета публікує серійне оповідання “Потопання в ставку”, наступна частина якого вийде 2028 року.

La Bougie du Sapeur названо на честь одного з найраніших карикатурних персонажів у Франції, сапера Камамбера. Цей солдат-простак був героєм комічних картинок про життя військових у 1890-х роках.

Газета не має електронної версії й може бути куплена лише в агентстві в газетних кіосках.

“Сподіваюся, ми даємо людям подих свіжого повітря кожні чотири роки. В ці часи всім потрібна можливість посміятися”, – каже д’Інді.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!