ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Три іноземних журналістькі організації заступилися за "Страну.ua" та Томіленка

15.08.2017, 14:46

Міжнародна і Європейська федерації журналістів (МФЖ, ЄФЖ) та міжнародна організація Комітет захисту журналістів (КЗЖ) оприлюднили заяви, у яких виступили на захист голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка від критики народного депутата Дмитра Тимчука, а також на підтримку інтернет-видання “Страна.ua”, повідомляє “Детектор медіа”.

У своїх заявах МФЖ та ЄФЖ висловили обурення звинуваченнями Сергія Томіленка з боку народного депутата від “Народного фронту”, координатора проекту “Інформаційний спротив” Дмитра Тимчука в нібито підтримці НСЖУ “антиукраїнських ЗМІ” (такою була реакція Тимчука на захист Томіленком “Страни.ua”).

Водночас КЗЖ у своїй заяві засудив “переслідування журналістів в Україні”, до яких зарахував обшуки в “Стране.ua” та критику Дмитром Тимчуком Сергія Томіленка за його коментарі щодо обшуків. “МФЖ засуджує спроби Тимчука здійснювати політичний тиск на НСЖУ та її керівництво, які захищають свободу слова та її членів, як і належить будь-якій добрій спілці”, – заявив генеральний секретар МФЖ Ентоні Белланжер.

Координатор програми КЗЖ у Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова вважає, що “українська влада має припинити своє переслідування щодо “Страни”, зняти всі звинувачення проти Ігоря Гужви та припинити сприяти ворожнечі у медіа щодо преси”. “Політики створюють токсичну атмосферу для ЗМІ, розділяючи українських журналістів на патріотичних та непатріотичних, коли натомість вони повинні заохочувати широкий спектр точок зору для інформування громадськості”, – заявила Огнянова.

Виданню голова НСЖУ Сергій Томіленко уточнив, що заява МФЖ є реакцією на його звернення: “Я їх поінформував і просив про публічну підтримку, бо ми є членом МФЖ”.

Нагадаємо, Сергій Томіленко, після обшуків у редакції “Страна.ua” та домівках журналістів, вступився за видання. Дмитра Тимчука обурила така діяльність очільника НСЖУ і 9 серпня він заявив про свій вихід зі Спілки журналістів, членом якої був 17 років. На думку депутата, “нинішнє керівництво НСЖУ в особі С. Томіленка, беручи на себе відповідальність мовити від імені всіх членів НСЖУ, по суті посилено практикує подвійні стандарти, граючи проти інформаційної безпеки України”.

З критикою на адресу очільника НСЖУ також виступили Олег Ляшко з “Радикальної партії” та Ірина Геращенко – перша заступниця голови Верховної Ради, уповноважена Президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях.

10 серпня Сергій Томіленко опублікував у Facebook пост, у якому закликав депутатів утриматися від повчань журналістів. За словами Томіленка, НСЖУ не ділить журналістів на сорти і не закликає до переслідування за погляди, “бо журналістові мати право на власну точку зору – це не порушення закону”.

Видання зазначає, що ситуація з обшуками в “Стране.ua” неоднозначно оцінюється українськими журналістськими організаціями та медійними експертами.

Як повідомляв ІМІ, 9 серпня головний редактор “Страна.ua” Ігор Гужва повідомив, що в редакції та за місцем проживання журналістів відбуваються обшуки.

1 серпня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання слідчого СБУ, у якому той просив тимчасовий доступ до комп’ютера Міністерства оборони, звідки, ймовірно, завантажили інформацію на флешку керівника видання “Страна.UA” Ігоря Гужви. За даними СБУ, викладеними у клопотанні, частина документів, які виявили на флешці Гужви, зберігалась на комп’ютері, який перебуває у володінні Міноборони.

22 червня у Києві правоохоронці затримали головного редактора видання “Страна.ua” Ігоря Гужву за підозрою у вимаганні і отриманні 10 тис. доларів за нерозміщення компрометуючих матеріалів про депутата Верховної Ради Дмитра Лінька. Перед цим в редакції СБУ провела обшук.

23 червня Генеральна прокуратура заявила, що керівника інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужву затримано за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 КК України (“Вимагання”). Затримано його 22 червня безпосередньо після передачі грошових коштів у розмірі 10 тис. доларів США від потерпілого через посередника.

23 червня головний редактор “Страни.ua” Ігор Гужва заявив, що проти нього і видання готувалася провокація.

23 червня Генеральна прокуратура опублікувала оперативне відео у справі про можливе вимагання хабара головним редактором інтернет-видання “Страна.ua” Ігорем Гужвою.

23 червня головному редактору інтернет-видання “Страна.ua” Ігорю Гужві вручено повідомлення про підозру у вимаганні грошей (ч. 3 ст. 189 Кримінального кодексу України), а в нього вдома відбувся обшук.

24 червня Шевченківський районний суд Києва обрав для керівника інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужви запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці з альтернативою застави в сумі 544 тис. грн.

26 червня за головного редактора видання “Страна.ua” Ігоря Гужву внесли заставу.

27 червня Ігор Гужва вийшов з Лук’янівського слідчого ізолятора.

Прокуратура міста Києва подала апеляційну скаргу на розмір застави для керівника інтернет-видання “Страна.ua” Ігоря Гужви, і вимагає збільшити розмір застави з 544 тис. грн до 3,2 млн гривень.

30 червня Ігор Гужва повідомив, що правоохоронці вручили йому нову повістку.

Liked the article?
Help us be even more cool!