ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сумська філія НСТУ припустилася порушення стандартів – Незалежна медійна рада

19.01.2018, 12:43
Фото - Суспільне мовлення

Незалежна медійна рада (НМР) виявила порушення стандартів достовірності та збалансованості подання інформації, а також відділення фактів від припущень під час показу телеканалом “UA: Суми” випуску “Видавці коммайна” передачі “Під прицілом”. Відповідний висновок НМР оприлюднила 19 січня, повідомляє Суспільне мовлення.

НМР розглянула на предмет відповідності професійним стандартам журналістики цей випуск за зверненням одного з героїв журналістського розслідування, здійсненого телеканалом “UA: Суми”, Олександра Соколова.

В аналізованому випуску журналісти досліджували одну зі схем приватизації комунального майна в рамках провадження підприємницької діяльності з розповсюдження видавничої продукції українською мовою. На думку журналістів, одна з компаній, що займалася подібною схемою приватизації (ТОВ “Ікс-Прес”), була пов’язана з родиною Соколових, у якій Олег та Олександр були або є депутатами Сумської міської ради.

Незалежна медійна рада зазначає, що вітає розвиток розслідувальної журналістики в регіонах, що дозволив віднаходити випадки корупційних зв’язків на місцевому рівні. Але, йдеться у висновку, від таких проектів також варто вимагати дотримання всіх стандартів інформаційної журналістики, зокрема таких як достовірність, збалансованість подання інформації, а також відділення фактів від припущень. Особливої ваги дотримання стандартів набуває в ситуаціях, коли творцем контенту є суспільний мовник та його філії.

Протягом випуску передачі верифікувати низку фактів із представлених під час трансляції даних неможливо чи маломожливо. Зокрема, автори передачі стверджують, що Ігоря Сурму, власника ТОВ “Ікс-Прес”, пов'язують із Олегом Соколовим, колишнім депутатом Сумської міськради. Однак не наведено жодного доказу зв’язків між цими особами. Далі з уст автора передачі лунає: “Хто ж насправді стоїть за ТОВ “Ікс-Прес” і схемою відчуження майна — дивіться далі”, - після чого починається відеоряд політичного шляху родини Соколових. Із цього відеоряду напрошується висновок про те, що за ТОВ стоїть саме родина Соколових, однак належних матеріалів на підтвердження цього в сюжеті теж не показано. Також розслідувачі, фактично формуючи уявлення про причетність родини Соколових до корупційної схеми, не надали слова представникам родини, а саме Олегові чи Олександрові Соколовим, і не повідомили про відмову Соколових надавати коментарі для сюжету, якщо така мала місце.

Із повним текстом висновку можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, Незалежна медійна рада є органом саморегулювання у сфері медіа, до якого входять 15 членів (поки що їх лише 14) – авторитетних журналістів та громадських активістів, які мають ґрунтовний досвід у медійній сфері. Склад медійної ради сформували наприкінці 2015 року п’ять медійних організацій – Центр демократії та верховенства права, Інститут масової інформації, “Інтерньюз-Україна”, “Детектор медіа” та фундація “Суспільність”.

Окрім надання експертних висновків щодо вирішення суперечливих ситуацій, Незалежна медійна рада надає рекомендації органам влади та іншим зацікавленим особам задля вдосконалення регулювання у медійній сфері.

Головою Незалежної медійної ради є голова ГО “Детектор медіа” Наталія Лигачова, секретарями – медіаюристи Ігор Розкладай (Центр демократії та верховенства права) та Роман Головенко (Інститут масової інформації).

Liked the article?
Help us be even more cool!