ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відмовив у позові до "Четвертої влади" фігурантам її розслідування

27.03.2024, 13:00
Ганна Калаур
Анна Хіночик біля будівлі господарського суду після оголошення рішення. Фото – "Четверта влада"

Господарський суд Рівненської області 26 березня відмовив у задоволенні позову про захист ділової репутації компанії “Аксель медікал” до агенції журналістських розслідувань “Четверта влада” і її журналістки Анни Хіночик, повідомляє “Четверта влада”. 

Компанія вимагала спростування інформації, викладеної в розслідуванні Анни Хіночик про закупівлю роботизованої системи для відновлення ходьби для Рівненської міської лікарні №2 за 29 мільйонів гривень.

Видання опублікувало розслідування “Недоказовий жах за колосальні гроші”: у Рівному купили таке обладнання для реабілітації військових” у квітні 2023 року. У ньому є детальний аналіз закупівлі роботизованої системи, за яку, з'ясували журналісти, лікарня суттєво переплатила. Також у розслідуванні є коментарі експертів, більшість із яких вважає, що ефект від цього обладнання не вартий сплачених за нього коштів.

Наприкінці листопада 2023 року товариство з обмеженою відповідальністю “Аксель Медікал” подало до суду на “Четверту владу” та авторку матеріалу Анну Хіночик. Компанія вважає, що матеріал принизив честь, гідність і ділову репутацію фірми, через що клієнти почали розривати з нею співпрацю. Тож вимагала визнати публікацію недостовірною, а медіа та журналістку – зобов’язати спростувати інформацію та видалити публікацію.

“Від 3 жовтня 2023 року є лист, що у зв’язку з тим, що вийшла така публікація... анулювати договір. Хоча співпраця (з клієнтами. – Авт.) була запланована протягом 2023 та 2024 року”, – розповіла представниця “Аксель Медікал”, адвокатка Іванна Гурез під час засідання 26 березня в Господарському суді Рівненської області.

Однак адвокатка не змогла пояснити суду, яку саме інформацію в розслідуванні вважає недостовірною.

Адвокат громадської організації “Платформа прав людини” Євген Воробйов, який представляв інтереси “Четвертої влади”, називає позов бездоказовим.

“Як ми вже перевірили доказами, цей позов є бездоказовим, і ми його сприймаємо як тиск на медіа. Що визнати недостовірним? Те, що тендер виграв “Аксель Медікал”? Але цей факт, підтверджений самим позивачем, який надавав відповідні документи про проведення тендеру. Чи спростувати те, що думка фахівців недостовірна?” – сказав він.

За словами журналістки Анни Хіночик, у розслідуванні показана незручна правда не лише про продавців обладнання, а й про те, як місцева влада розпоряджається грошима платників податків. І про те, як на рівні держави легалізовують закупівлю подібного обладнання. 

“Фірма подає на нас у суд, бо вважає, що честь, гідність і ділова репутація заплямована внаслідок того, що вийшов наш матеріал. Вважаю, що ділову репутацію плямує не наш матеріал, а те, що підприємство торгує медичним обладнанням, яке мало того що не має доведеної ефективності, то ще й ціни на нього значно завищені”, – зазначила вона.

Компанія “Аксель медікал” має можливість подати апеляційну скаргу.

Liked the article?
Help us be even more cool!