ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд Парижа зменшив штраф для журналістки, яка критикувала режисера антиукраїнського фільму

05.04.2018, 14:50
Фото - tyzhden.ua

Паризький апеляційний суд 4 квітня залишив у силі вердикт у справі української журналістки Анни Чесановської, яка критикувала режисера, автора фільму “Україна: маски революції” Пола Морейру, однак зменшив суму штрафу, повідомляє Тиждень.ua.

Як пише видання, українку засудили до сплати семи тисяч євро штрафу та публікації спростувань у пресі. Після перегляду фільму Чесановська написала колонку на сайті часопису Libération, у якій розповіла, що її переклад було скорочено в “маніпулятивний спосіб”. За її словами, це спотворило висловлені думки. Водночас Морейра заперечив маніпуляцію, звернувшись до суду.

У червні минулого року суд першої інстанції не прийняв до уваги аргументи захисту Чесановської щодо права на оціночні судження та на власне бачення результату праці, у якій було взято участь. Суд лише зменшив виплати на користь Морейри з 15 до 13 тисяч євро. Згодом Чесановська оскаржила відповідне рішення в апеляційному суді.

Як зауважує видання, попри те, що контроверсійний фільм Морейри критикували в пресі, крім Чесановської, два десятки французьких журналістів та стільки ж українських, також численні фактологічні помилки та перекручення були констатовані в газетних статтях університетськими викладачами та дипломатами, які працювали в Україні, Морейра позивався лише до українки.

Водночас він відмовився надати суду оригінали відеозаписів інтерв'ю з Ігорем Мосійчуком та Олександром Білецьким, що їх перекладала українська журналістка. Відтак суд визначався, відштовхуючись виключно від слів кожного з учасників судового процесу, не маючи можливості здійснити експертизу записів.

Чесановська планує оскаржити рішення в Касаційному суді.

Нагадаємо, Поль Морейра у фільмі “Україна: маски революції” висловив думку, ніби події на сході України викликані “забороною російської мови”. У цьому доробку він відстоює версію, згідно з якою Майдан був здійснений крайніми правими угрупуваннями, а 2 травня 2014 року в Одесі прихильники Майдану свідомо спалили живими своїх опонентів. У новому документальному фільмі, присвяченому російській пропаганді, Морейра знов епізодично повернувся до української теми, – заради того, щоб згадати “фашистів на Майдані”.

Фільм Морейри “Україна: маски революції” був блискавично перекладений на російську мову. Він вийшов на французькі екрани в лютому 2016 року, а вже в травні Союз журналістів Росії нагородив цю стрічку премією імені Олеся Бузини. Того ж дня, 22 квітня, премії РСЖ отримали російський "письменник" Павел Губарев за книгу “Факел Новоросії”, “медіа-експерт” Анатолій Шарій та адміністрація сайту “Антифашист”.

29 червня 2017 року паризький суд зобов’язав українську перекладачку Анну Чесановську сплатити штраф та компенсацію, які можуть перевищити 13,6 тисяч євро, через критику на адресу режисера Пола Морейри, автора фільму “Україна, маски революції”.

Liked the article?
Help us be even more cool!