ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Співробітник СБУ був під будинком Шеремета в ніч перед вбивством - розслідування (ВІДЕО)

10.05.2017, 21:14

Колишній чи теперішній співробітник СБУ був помічений на відео з камер спостереження в ніч перед вбивством журналіста Павла Шеремета. Про це йдеться у розслідуванні журналістів “Слідство.Інфо” та міжнародної мережі OCCRP, які 10 травня презентували документальний фільм про вбивство, яке сталося 20 липня 2016 року.

Згідно з даними розслідування, співробітник на ім'я Ігор Устименко працював в СБУ принаймні до 2014 року. Сам Устименко відмовився коментувати свої зв'язки зі службою. СБУ відмовилася надавати коментарі для фільму.

Устименко був присутній біля будинку Шеремета принаймні кілька годин уночі, коли під автівку журналіста було підкладено вибухівку.

Він приїхав на місце події на Шкоді Октавії 2551 сірого кольору. Її зафіксували кілька камер спостереження в районі, де проживав Павло.

Автівка зареєстрована на іншу особу, Зарецьку Наталію Леонідівну.

“Ані Зарецька, ані Устименко не змогли пояснити факту та мети використання авто людиною, яка має зв'язок з українською спецслужбою”, - йдеться у розслідуванні.

Номер автомобіля, в якому кілька годин сиділо двоє пасажирів, зміг ідентифікувати один з членів розслідувального проекту Bellingcat. За цим номер OCCRP знайшла власницю - Зарецьку Наталю, повідомляє Іnsider.

Власниця заявила, що придбала автомобіль в інтересах іншої людини - Ігоря Устименка. На зустрічі з журналістами Устименко заявив, що надає “приватні послуги для неповнолітніх”, з цією метою він перебував біля будинку Шеремета.

Він не повідомив, ким був другий пасажир автомобіля, додавши, що це його колега і він теж надає приватні послуги. У той же час джерела журналістів в СБУ повідомили, що у відомстві є профайл Устименко, де сказано, що він є співробітником служби.

Після виходу фільму речниця СБУ Олена Гітлянська написала в своєму Facebook, що Устименко Ігор Андрійович був звільнений з СБУ 29 квітня 2014 року.

Як повідомляв ІМІ, Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року в результаті вибуху автомобіля, в якому перебував. Вибух стався о 7:45 ранку на розі вулиці  Богдана Хмельницького та Івана Франка навпроти ресторану McDonalds.

Автомобіль належав керівнику “Української правди” Олені Притулі, її в машині не було.

Поліція кваліфікувала подію за статтею “умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб”.

Після вбивства Шеремета на одному з інтернет-видань з'явилося відео запису камер відеоспостереження, зроблене за кілька годин до вбивства Шеремета, з якого випливає, що вибуховий пристрій під автомобіль, в якому наступного дня їхав журналіст, заклала жінка, у неї був спільник.

28 жовтня 2016 року журналісти “Української правди” оприлюднили заяву, у якій вимагали від Президента Петра Порошенка і силовиків пояснити, для чого здійснювалося прослуховування працівників видання протягом року. Як зазначало видання, у розпорядження редакції потрапили звіти слідчих щодо розмов співробітників видання, починаючи з жовтня 2015 року.

За інформацією видання, збором інформації займалася СБУ на прохання Адміністрації Президента. “Також, за нашими даними, відповідні матеріали отримує голова МВС Арсен Аваков. І стосуються вони не лише журналістів – а й політиків”, – сказано у статті.

В СБУ заявили, що не мають права повідомляти, чи проводилося прослуховування.

Головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва-Боровик передала в Нацполіцію матеріали, які свідчили, що розмови співробітників “Української правди”, зокрема вбитого Павла Шеремета, прослуховувались.

8 лютого 2017 року заступник голови Національної поліції Олександр Вакуленко заявив, що слідство визначило пріоритетну версію вбивства журналіста Павла Шеремета, пов'язану з професійною діяльністю Шеремета як на території України, так і за її межами.

8 лютого 2017 року начальник Головного слідчого управління Олександр Вакуленко повідомив, що у слідства немає жодної людини в статусі підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

Павло Шеремет помер після вибуху автомобіля, у якому знаходився, в результаті травматичного шоку і значної крововтрати.

8 лютого Національна поліція України заявила, що вибуховий пристрій, в результаті спрацьовування якого загинув Шеремет, мав в своєму складі протипіхотну міну.

Liked the article?
Help us be even more cool!