ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Словацькі ЗМІ опублікували останнє розслідування вбитого журналіста

28.02.2018, 16:19
Фото - idnes.cz

Провідні словацькі ЗМІ опублікували 28 лютого останнє незавершене розслідування журналіста Яна Кучака, якого застрелили минулого тижня. Розслідування було опубліковане рівно опівночі, повідомляє “Європейська правда”.

Розслідування стосується проникнення італійських бізнесменів, яких пов'язують з калабрійською мафією “Ндрангета”, у сільськогосподарську та енергетичну галузі Словаччини.

В рамках цієї справи загиблий журналіст, зокрема, розслідував діяльність чоловіка на ім’я Антонін Вадала, якого італійська поліція вважає надзвичайно небезпечним.

Він народився на півдні Італії, а пізніше емігрував до Словаччини разом зі своєю родиною. Поліція вважає його одним з ключових осіб у мережі наркоторговців з п'яти сімей “Ндрангети”, які перевозять наркотики з Латинської Америки до Італії.

У 2009 році з'явилася інформація про те, що Вадала планує побудувати два заводи в словенському індустріальному парку Лученець майже за 70 мільйонів євро. Ця ідея не була втілена, але Вадала став “енергетичним підприємцем”.

Також стало відомо, що Вадала мав тісні стосунки з головним державним радником Марією Трошковою, яка тісно співпрацює з прем'єр-міністром Робертом Фіцо.

Ще у 2011 році Вадала і Трошкова заснували компанію. Через рік Трошкова залишила її і стала помічницею заступника лідера правлячої нині партії Smer Віліама Яшани.

Крім того, політики цієї партії користувалися послугами приватної охоронної фірми, яку пов’язують з Вадалом, а син Яшани має спільну компанію з італійцями.

Вадала також масово підтримував агітацію партії в соціальних мережах, під час публічних виступів називав її "наша партія" і підтримав формування нинішньої урядової коаліції.

Ще один епізод із причетністю Вадали стосується незаконних угод з трьома квартирами в Братиславі, завдяки яким він зміг уникнути сплати НДС у сумі 80 тисяч євро.

Розслідування також стосується ще чотирьох родин з італійської Калабрії, батьківщини "Ндрангети", які живуть на сході Словаччини.

Їхнім основним бізнесом є сільське господарство, їм належать десятки компаній, а вартість майна оцінюється в десятки мільйонів євро.

Вони керують тисячами гектарів землі, на які отримують мільйонні субсидії. Тільки за 2015 і 2016 роки компаніям цих сімей вдалося отримати більше 8 мільйонів євро прямих платежів від Агентства сільськогосподарських платежів (PPA) і ще 100 тисяч євро залучали проектні субсидії.

Однак журналісти знайшли численні порушення при отриманні виплат. В одному випадку компанія у вісім разів завищила вимогу про виплату, в іншому - попросила виплати в районах, де вона не платила орендну плату за землю і не мала права її використовувати.

Як повідомляв ІМІ, 26 лютого у Словаччині вбили 27-річного журналіста видання Aktualít Яна Кучака та його дівчину. Їх знайшли застреленими у помешканні в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава.

Найбільш вірогідним мотивом убивці правоохоронці вважають професійну діяльність журналіста.

Уряд Словаччини запропонував 1 млн євро за інформацію, яка допоможе у розслідуванні вбивства журналіста.

Колега Яна Кучака журналіст Том Ніколсон розповів, що Ян Кучак розслідував випадки шахрайства з грошима європейських фондів і можливу причетність до цього італійського мафіозного клану “Ндрангета”.

Liked the article?
Help us be even more cool!