ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Скандально відома територіальна громада на Рівненщині ігнорує запити журналістів

22.03.2017, 20:16

Бабинська об’єднана територіальна громада (Рівненська область) не відповіла на інформаційні запити рівненського журналіста Юрія Дюга, які він відправив ще на початку березня. Про це Юрій Дюг повідомив на своїй сторінці у Фейсбук та підтвердив представниці ІМІ в Рівненській області.

Юрій Дюг, який також очолює громадську організацію “Антикорупційний моніторинг”, розповів, що він з колегами проводить дослідження прозорості і відкритості об’єднаних територіальних громад на Рівненщині. Хочуть виявити недоліки у публічності цих громад та допомогти їх усунути. З 18-ти нині діючих об’єднаних громад на Рівненщині вибрали 6 з різних районів області, серед них – і Бабинська.

“Так от, керівництво Бабинської OТГ не відповіло у встановлені законом строки на жоден мій запит на доступ до публічної інформації. А питали суто статистичні дані. На тих запитах я навіть печатку поставив. До керівництва ОТГ не можна дотелефонуватися ні на мобільний, ні на стаціонарний телефони. Просто кілька днів поспіль ні голова, ні його підлеглі не беруть слухавку”, написав Юрій Дюг.

Щоб зрозуміти мотивацію посадовців і причини їх відмови, журналіст вчора, 22 березня, поїхав у сільраду Бабина. Однак повернувся ні з чим.

“Приїхав навмисне, щоб не розкидатися даремними звинуваченнями. Люди є, техніка стоїть, сільрада ніби працює. Йду до голови, його нема. В приймальній кажуть, що поїхав у Гощу (райцентр ред.). Питаю, чому не відповідають на запити. А мені – всі питання до голови. З головою про зустріч домовитися нереально. Протягом двох тижнів намагалися з колегами додзвонитися періодично на стаціонарні та мобільний номери. Не беруть слухавки”, розповів Юрій Дюг представниці ІМІ в Рівненській області.

За словами журналіста, всі інші об’єднані громади, на які слали запити, відповідали вчасно, спілкувались охоче. “Так, у них є недоопрацювання, але вони готові виправлятися”, зазначив журналіст.

Представниця ІМІ в Рівненській області теж спробувала зателефонувати голові об’єднаної громади Бабина Олегу Гречичу або ж у приймальну сільради. За жодним номером не взяли слухавки. Так само не брали слухавки у сільраді, коли журналісти “Четвертої влади” у лютому 2017 року вивчали закупівлі об’єднаних громад Рівненщини. Наразі щодо дій посадовців сільради, які наприкінці 2016 року “втридорога” закупили обладнання для шкіл, відкрите кримінальне провадження за ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) та ст. 364 Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем).

Юрій Дюг планує оскаржувати відмову в доступі до публічної інформації Уповноваженому Верховної Ради з прав людини.

Згідно зі статтею 212-3 Кодексу України про адмінправопорушення, порушення Закону України “Про доступ до публічної інформації”, а саме: необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (425-850 грн ред.).

Як повідомляв ІМІ, 18 січня представниця Офісу Омбудсмана Ірина Кушнір заявила, що журналісти є найменш захищеною професійною групою щодо доступу до публічної інформації у зв’язку з тим, що їхні скарги через бюрократичну тяганину в поліції розглядаються найдовше.

Тимчасом медіаюристи радять журналістам подавати запити як простим громадянам, не вказуючи професію в запиті.

Liked the article?
Help us be even more cool!