ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Швеція скорочує фінансування філії РПЦ через підозру в шпигунстві

Єпископ РПЦ Кирило з Путіним. Фото – obozrevatel.com

Шведський уряд оголосив про скорочення підтримки представництва Російської православної церкви в країні після того, як розвідка попередила про використання Москвою церкви для шпигунства.

Про це оголосило 29 лютого Шведське агентство з надання грантів релігійним організаціям, повідомляє “Європейська правда”.

Як пояснило відомство, Служба безпеки Швеції вважає, що РПЦ використовується російською державою “як платформа для збору розвідувальних даних та іншої діяльності, що загрожує безпеці”.

“У застереженнях Служби безпеки Швеції йдеться про те, що представники релігійної громади контактували з людьми, які працюють на російські служби безпеки та розвідки”, – пояснює агентство.

Там додали, що РПЦ отримувала значне фінансування від російської держави, а дії її представників можна вважати підтримкою російського вторгнення в Україну. Крім того, церква також не відповідає критеріям демократії.

За даними Шведського агентства з надання грантів релігійним організаціям, РПЦ й раніше була серед найменших одержувачів грантів уряду Швеції для релігійних громад: у 2022 році вони становили трохи менш ніж 200 тисяч крон (19,3 тисячі доларів).

У щорічному звіті Служба безпеки Швеції вказала на Росію як на одну з головних загроз для країни.

Раніше Стокгольм заявляв, що Росія посилить свій військовий потенціал у безпосередній близькості до Швеції, коли це стане можливим, у відповідь на те, що Швеція і Фінляндія подали заявки на членство в НАТО.

Як повідомляв ІМІ, в Україні правоохоронці регулярно оголошують підозру представникам УПЦ МП (пов'язана з РПЦ) через підтримку війни РФ, поширення кремлівських наративів та розпалювання міжконфесійної ворожнечі.

19 лютого 2024 року СБУ повідомила про підозру екснастоятелю одного із соборів Херсонської єпархії УПЦ МП Олексію, який підтримав російських окупантів та став духівником підозрюваного в держзраді Володимира Сальдо.

Liked the article?
Help us be even more cool!