ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру в держзраді та пропаганді прокремлівському блогеру Юрію Подоляці

04.04.2023, 10:12
Фото – соцмережі
Фото – соцмережі

Служба безпеки України повідомила про підозру прокремлівському блогеру Юрію Подоляці, який публічно виправдовує російську збройну агресію проти України. Про це повідомляється на  сайті СБУ.

Як зазначає спецслужба, перебуваючи на території Росії, він бере активну участь в інформаційно-психологічних операціях російських спецслужб.

“Зловмисник регулярно виступає на пропагандистських телеканалах, у тому числі на ток-шоу соловйова. Під час ефірів закликає до захоплення України та підтримки російських окупаційних угруповань у знищенні цивільної інфраструктури нашої держави. Також пропагандист масово поширює фейки про події на фронті через власний сайт та канали в ютубі, рутубі й телеграмі, які нараховують кілька мільйонів підписників”, – йдеться в повідомленні.

Ініційовані СБУ експертні дослідження підтвердили, що в інтерв’ю та виступах Подоляки наявні факти його підривної діяльності проти України.

Йому повідомили про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 109 – дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади;
  • ч. 1 ст. 110 – розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території на порушення порядку, встановленого Конституцією України;
  • ч. 2 ст. 111 – державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану;
  • ст. 436 – пропаганда війни;
  • ч. 2 ст. 436-2 – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників.

Наразі фігурант перебуває на території РФ. Тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

Як писав ІМІ в матеріалі “Експерти щодо України” – колаборанти на службі російської пропаганди”, Юрій Подоляка брав участь у подіях Помаранчевої революції 2004 року. Пізніше працював як блогер. Із 2011 року відстоював уже проросійські погляди. Після Революції гідності 2014 року переїхав до Москви.

Він є чи не найплодовитішим коментатором війни проти України серед колишніх жителів України. Має власні канали в телеграмі та ютубі, де називає себе журналістом та “воєнкором” і постійно дає інформацію про бойові дії, хоч і не перебуває хоча б неподалік лінії фронту. Ще до 24 лютого 2022 року Подоляка підтримував ідею нападу Росії на Україну.

Liked the article?
Help us be even more cool!