ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Розслідування вбивства Шеремета заморожено - доповідь Комітету захисту журналістів

12.07.2017, 12:20

Розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета в Україні заморожено. Про це 12 липня заявив американський журналіст Крістофер Міллер під час презентації доповіді, написаної для Комітету захисту журналістів (КЗЖ), “Відмова від правосуддя: розслідування вбивства Павла Шеремета в Україні не дало результатів”. Звіт презентували у Києві в Українському кризовому медіа-центрі.   

За його словами, він почав роботу над звітом у січні, коли минуло вже понад 6 місяців відтоді, як Павла було вбито.

“Справа була заморожена, мотиви не були підтверджені. Розслідування вбивства Шеремета - дуже важка справа, це підтверджується важкою українською реальністю. Ми чекаємо результати”, - сказав Міллер.

За його словами, ознакам вбивства не було приділено належної уваги. “Вбивці не знайдені. Потенційні свідки і колеги Шеремета кажуть, що їх не викликали на ретельний допит”, - сказав Міллер.

Він нагадав про те, що Служба безпеки України видалила відео з деяких камер спостереження і слідчі органи заважали один одному.

“Потенційні свідки і колеги Шеремета кажуть, що їх не викликали на ретельний допит. Сім’я Павла, друзі та журналісти, з якими я говорив, звинувачували владу в нездатності до роботи, недбалості і саботажі”, – додав Міллер.  

“Що у нас зараз є, – це неповне розслідування, яке дало дуже мало результатів”, – констатував він.

“Закликаємо президента Порошенка засудити погрози і напади на журналістів і публічно підтвердити важливу роль незалежної і критичної преси. Ми закликаємо російську і білоруську владу співпрацювати в розслідуванні вбивства Шеремета. Просимо Білорусь посмертно відновити громадянство Шеремета”, - підкреслив Міллер.

Він додав, що досі незрозуміло, хто погрожував співробітникам інтернет-видання “Українська правда” напередодні вбивства.

Представники Комітету захисту журналістів уточнили, що просили докази, щоб підтвердити теорію про російський слід, але українська влада не надала їм доказів. “У нас немає доказів російського сліду. В Україні потрібно проводити ретельне розслідування”, - сказав член ради директорів Комітету захисту журналістів Алан Расбрідгер.

Координаторка програми КЗЖ у Європі та Азії Ніна Огнянова заявила, що у звіті міститься два основних блоки рекомендацій – українській владі і міжнародній спільноті.

“КЗЖ закликає офіційні особи пожвавити розслідування, зосередитися на роботі Шеремета в Україні як на можливому мотиві злочину і підтримувати будь-яке паралельне незалежне розслідування, а ЗМІ постійно доповідати про результати”, – сказала вона.

“Ми також закликаємо президента Порошенка засудити погрози і напади на журналістів в Україні і запевнити, що вони будуть ретельно розслідувати", – заявила Огнянова.

“Ми також закликаємо його публічно підтвердити критичну роль незалежної преси в Україні”, – додала вона.

 

За матеріалами “Української правди” та Ліги

 

Liked the article?
Help us be even more cool!