ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" засудили створення РФ фабрики пропагандистів на окупованих територіях України

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) засуджує фінансування Кремлем нової фабрики пропагандистів, яку в РФ називають онлайн-школою воєнних “кореспондентів” для роботи на окупованих територіях України.

Про це йдеться в заяві організації, оприлюдненій 30 квітня.

Організація зазначає, що фабрика пропагандистів “доповнює систематичні репресії проти незалежних журналістів, щоб знищити будь-який доступ до незалежної інформації та нав'язати офіційний наратив Кремля про війну в Україні”. 

“Репортери без кордонів” нагадали, що “Школа воєнних кореспондентів” (“Школа воєнкора”) опублікувала 8 квітня 2024 року у фейсбуці та вконтакті фото першого випуску, який позує на тлі частково зруйнованої будівлі на окупованих територіях України. 20 студентів цієї нової російської онлайн-школи закінчили навчання 12 березня. 

Також організація нагадала, що навчання в цій онлайн-школі безкоштовне. У програмі: навчання проведення інтерв'ю з російськими солдатами, підготовка логістики репортажу (одяг для роботи в зоні бойових дій тощо), а також фронтові тренінги. 

Курси проводять кореспонденти, які вже працюють на окупованих українських територіях для російських державних медіа, таких як телеканал RT (Russia Today), агентство РИА Новости та прокремлівські газети, такі як “Известия”. Деякі спікери є ключовими фігурами російської пропагандистської системи, як, наприклад, Олександр Малькевич, засновник медіамережі на окупованих територіях України, або російський пропагандист Сергій Мардан, який працює на проурядовий таблоїд “Комсомольская правда” і переслідується в Україні за заклики до геноциду.

Керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє заявила, що Кремль формує нове покоління “воєнних кореспондентів”, а насправді – армію пропагандистів для роботи на окупованих українських територіях. 

“Тим часом російські війська продовжують безкарно придушувати всі незгодні голоси, змушуючи незалежних журналістів у Росії обирати між вигнанням і в'язницею, а на окупованих територіях полюють на тих, хто не співпрацює. RSF засуджують ці методи, спрямовані на знищення надійної журналістики та плюралістичної медіаекосистеми, щоб нав'язати офіційний наратив Кремля будь-якими способами”, – заявила вона.

“Репортери” зазначають, що ця школа є новим будівельним блоком у вже розгалуженій російській пропагандистській мережі. У вересні 2023 року RSF уже засуджувала так зване “навчання журналістики” в центрі “Медіатополь”, що підтримують російські окупаційні війська в Мелітополі на південному сході України. 

Як повідомляв ІМІ, 7 листопада 2023 року російські окупанти відкрили безкоштовну онлайн-школу "Школа воєнкора", куди залучають охочих з тимчасово окупованих територій України для колаборації та громадян РФ. Проєкт фінансує російський президентський фонд культурних ініціатив. Ініціаторка проєкту – приватна підприємиця із села Кусково Томського району Вєра Кіроненко.

Раніше окупанти відкрили на території тимчасово окупованої частини Запорізької області “медіашколу” “Медиатополь”, яка вербує молодь для обслуговування окупаційної влади.

Раніше ІМІ писав, як росіяни знищували українські медіа на окупованих територіях і що побудували замість них.

Liked the article?
Help us be even more cool!