ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Реформа вищої освіти передбачатиме навчання за державні гранти – Шмигаль

Уряд України в межах реформи вищої освіти змінить підходи до фінансування навчання. Зараз у системі вищої освіти є навчання за кошт бюджету і є навчання за контрактом.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, новий законопроєкт, який ухвалює уряд, передбачає, що в майбутньому студенти зможуть навчатися за допомогою державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також за контрактною формою навчання.

За словами Шмигаля, державне замовлення – це повністю безоплатне навчання студента бюджетним коштом. Можливість безоплатно навчатися надаватиметься абітурієнтам з найкращим конкурсним балом. Частину бюджетних місць нададуть пільговим категоріям (ветерани, діти загиблих українських героїв; діти з інвалідністю; діти-сироти; інші пільгові категорії).

Державне замовлення стосуватиметься спеціальностей, які потрібні державі. Наразі це вчителі та лікарі.

Держава повністю оплачуватиме навчання для найкращих вступників за цими спеціальностями. А після успішного випуску пропонуватиме перше робоче місце.

Водночас запроваджуватиметься модель державних грантів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання.

Ці гранти не треба буде повертати, вони не передбачають жодних зобов'язань щодо відпрацювання.

Шмигаль пояснив, що на розмір гранту впливатиме два критерії – результати зовнішнього оцінювання знань та обрана спеціальність.

Сума гранту необов'язково повністю покриватиме вартість навчання, але кількість вступників, які отримають фінансову підтримку, суттєво збільшиться завдяки справедливішому розподілу такої підтримки.

Шмигаль повідомив, що зараз в Україні 60% студентів навчається на контракті. 

Liked the article?
Help us be even more cool!