ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Райрада на Одещині ввела пропускний режим, в тому числі і для журналістів

16.04.2018, 12:30
Фото - Ізбірком

Роздільнянська районна рада Одеської області затвердила правила пропускного режиму до адміністративної будівлі райради. Рішення 24 сесії №659-VII від 28 березня 2018 року “Про введення “Правил пропускного режиму в адміністративній будівлі Роздільнянської районної ради” опубліковано на сайті райради, повідомляє ІзбірКом.

Як зазначає видання, у документі йдеться про відміну вільного доступу громадян в адмінбудівлю, причому обмеження стосуються всіх категорій громадян, зокрема й журналістів і навіть  службовців райдержадміністрації, яка орендує приміщення у райради.

Представники засобів масової інформації, згідно з п. 2.8, допускаються до адмінбудівлі за редакційними посвідченнями штатного або позаштатного журналіста чи оператора. Але без фото-, відео-, аудіо- та кінотехніки, тому що, згідно з підпунктом 2 пункту 2.21, “забороняється пропуск осіб з кіно-, фото-, аудіо- та відеотехнікою, звукопідсилювальною технікою, крім випадків, коли на це надано дозвіл голови районної ради”.

Згідно з п. 2.3,  працівники апарату райради та РДА допускатимуться у приміщення за посвідченнями, керівники комунальних підприємств, установ, закладів та їхні працівники – за посвідченнями або документами, що посвідчують особу.

Осіб, які прибули за службовою необхідністю, будуть пропускати з дозволу керівництва райради та за попереднім погодженням у телефонному режимі зі службою охорони.

У правилах сказано, що в будівлю безперешкодно можуть допускатися тільки народні депутати, депутати районної ради, працівники поліції, прокуратури, Служби безпеки України, Державної фінансової інспекції України, Антимонопольного комітету України, Державної податкової служби, голови міської, селищної, сільських рад Роздільнянського району, але тільки за наявності у них службових посвідчень.

Як пише видання, проект рішення не був опублікований  перед сесією райради, а саме рішення з’явилося минулого тижня. У ньому сказано, що рішення ухвалене “відповідно до статті 55 Закону України “Про місцеве самоврядування”. При цьому видання припускає, що ініціатором такого рішення є саме голова райради Фелікс Сігал, оскільки в статті 55 йдеться лише про повноваження голови райради.

Список депутатів, які проголосували за встановлення цих правил, теж відсутній, зазначає видання.

І в жодному пункті рішення не зазначено, як потраплятимуть на прийом звичайні громадяни.

Отож з 28 березня в адміністративну будівлю райради можна потрапити лише за посвідченням чи з перепусткою. Тут встановлено камери для цілодобового відеоспостереження і пост служби охорони для забезпечення пропускного режиму.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний звертає увагу на порушення прав журналістів у частині заборони пропуску до ради осіб з кіно-, фото-, аудіо- та відеотехнікою.

“Зазначені правила пропускного режиму у своїх вимогах та обмеженнях порушують визначений законом про місцеве самоврядування принцип гласності, а також вимогу проведення сесій рад гласно і з забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. Оскільки у тексті правил взагалі не згадується можливість будь-яких осіб, що не є службовцями/журналістами/депутатами, відвідувати приміщення ради”, – зазначив він.

“Що стосується прав журналістів, то вони, очевидно, також порушуються в частині заборони пропуску до ради осіб з кіно-, фото-, аудіо- та відеотехнікою, за виключенням випадків, коли має місце прямий дозвіл на це від голови ради. Це у повній мірі не відповідає вимогам законів про інформацію та про доступ до публічної інформації у частині відкритості колегіальних органів, а також у частині можливості відвідування відкритих заходів суб'єктів владних повноважень, оскільки значним чином обмежуються права журналістів та їх можливості для здійснення своїх професійних обов'язків”, – сказав Максим Ратушний.

Liked the article?
Help us be even more cool!