ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Радіо Свобода закликало Туркменістан звільнити ув’язненого журналіста Непесґулиєва

12.07.2017, 12:24

Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода закликало звільнити ув’язненого в Туркменістані журналіста Сапармеммета Непесґулиєва, що перебуває в ув’язненні вже два роки за звинуваченнями, які правозахисники і робоча група ООН засудили як політично мотивовані, повідомляє Радіо Свобода.

Як заявив президент Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Томас Кент, Сапармеммета Непесґулиєва “карають за журналістику”. “Його засудили без участі адвоката, без публічного процесу, за звинуваченнями, які ми вважаємо цілковито сфабрикованими, і він має бути негайно звільнений”, – йдеться в заяві.

Сапармеммет Непесґулиєв (його ім’я також наводять у російському спотворенні як Сапармамед Непескулієв) зник 7 липня 2015 року. Після того тривалий час про нього нічого не було відомо. Відтак суд визнав журналіста винним за звинуваченнями, пов’язаними з наркотиками.

Правозахисники заявляють, що ці звинувачення сфабрикували як помсту за його журналістську діяльність. Робоча група ООН у справі необґрунтованих затримань визначила затримання Непесґулиєва саме як необґрунтоване і оголосила, що журналіста позбавили свободи «за мирне здійснення свого права на свободу висловлювання». У липні 2016 року сім членів Палати представників Конгресу США направили президентові Туркменістану Ґурбанґули Бердимухамедову листа, в якому ув’язнення Сапармеммета Непесґулиєва назване незаконним і міститься заклик негайно звільнити його.

Непесґулиєв у відеорепортажах для Радіо Свобода документував зруйновану інфраструктуру і економічну нерівність на заході Туркменістану.

Фізичних нападів, погроз і судових переслідувань за звинуваченнями, які вважають безпідставними, зазнавали й багато інших журналістів і дописувачів Радіо Свобода в Туркменістані.

У звіті правозахисної організації Freedom House 2017 року Туркменістан за рівнем свободи преси визнаний «не вільним»: він розташований у самому кінці переліку поруч із Північною Кореєю з 98 штрафними балами зі 100 можливих.

Liked the article?
Help us be even more cool!