ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ухвалила закон щодо вдосконалення вищої освіти

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №10177 про індивідуальні освітні траєкторії та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті. Документ 23 квітня підтримали 306 народних депутатів, повідомили міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Оксен Лісовий зауважив, ключова ідея цього закону – створити більше можливостей і дати більше свободи студентам. 

“Наприклад, самостійно регулювати темп і тривалість навчання, а також за потреби змінювати спеціальність після року чи півтора навчання завдяки запровадженню міждисциплінарних освітніх програм на бакалаврському рівні”, – написав він.

Оксен Лісовий пояснив: якщо на момент вступу людина ще не визначилася зі спеціальністю, на якій хоче навчатися, вона зможе спершу вступити на міждисциплінарну освітню програму в межах однієї або декількох галузей знань. А після першого курсу може ухвалити остаточне рішення щодо спеціальності або здобувати міждисциплінарну освіту.

За словами міністра, студенти-контрактники можуть самостійно визначати тривалість навчання в університеті. 

“Так, хтось зможе завершити чотирирічну бакалаврську програму за три роки або, навпаки, поєднати навчання з роботою і завершити необхідні 240 кредитів ЄКТС за шість-вісім років”, – написав Оксен Лісовий.

Новий закон посилює автономію університетів. Заклади зможуть самостійно визначати інструменти для досягнення встановлених стандартом компетентностей з нерегульованих спеціальностей. 

“Стандарти вищої освіти оновлюватимуться впродовж наступних місяців, що вже давно на часі. А в цих стандартах з’явиться більше вибірковості, що зрештою збільшить конкуренцію в університетах – кращі викладачі з інноваційними курсами отримають більше можливостей, а студенти – вищу якість”, – зазначив міністр.

Він додав, що для регульованих спеціальностей, таких як право, медицина чи правоохоронна діяльність, детально визначать вимоги до компетентностей та результатів навчання. Для цих спеціальностей передбачено державні кваліфікаційні іспити.

“Зміни до законодавства, які ухвалили сьогодні, наближають нас до європейських стандартів вищої освіти та є важливим кроком на шляху якісної трансформації держави через освіту”, – наголосив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, відповідно до нового закону, студенти-контрактники самостійно визначатимуть тривалість навчання в університеті. Студент зможе пройти чотирирічну бакалаврську програму за три роки або, навпаки, поєднати навчання з роботою і завершити за шість-вісім років.

Федоров зауважив, що в топових закладах вищої освіти Європи студенти навчаються саме за такою системою. 

Як повідомляв ІМІ, у грудні 2023 року президент Володимир Зеленський підписав закон щодо визнання результатів навчання людей, які проживають на тимчасово окупованій території України. Тепер громадяни України, які проживають на окупованій Росією території, матимуть право на здобуття або продовження здобуття освіти на території інших регіонів України коштом державного та/або місцевого бюджету з наданням місця в гуртожитку. Для визнання освітніх результатів людей, які навчалися на окупованих територіях України, проводитимуть атестацію. 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!