ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники вимагають звільнити білорусько-українського журналіста, якого судять у Мінську

10.07.2018, 11:00
Фото – Радіо Свобода

Комітет захисту журналістів вимагає від влади Білорусі звільнити затриманого журналіста Дмитра Галка, якого звинувачують у нападі на правоохоронця. Про це йдеться в заяві комітету, повідомляє Центр інформації про права людини.

Дмитро Галко – білоруський журналіст, який з 2013 року працював та жив в Україні. Під час Євромайдану він висвітлював події в Києві, а після початку конфлікту на сході поїхав туди працювати для білорусько-українського веб-сайту новин "Новий час", видань Kyiv Post та "Радіо Свобода". Також чоловік був редактором опозиційного білоруського сайту "Хартія 97".

У квітні цього року Дмитро поїхав до Білорусі, щоб, як розповідає його дружина, розібратися з податковою та побачити сина, який живе окремо від нього. Про затримання журналіста стало відомо 22 квітня.

Білоруські силовики звинувачують Галка в нападі на правоохоронця. За версією слідства, напад стався у 2017 році під час святкування дня народження його сина. Тоді міліція приїхала до квартири Дмитра через нібито скарги сусідів на шум. Коли один із правоохоронців намагався потрапити до квартири, Галко схопив його за зап’ясток. Після цього між ними відбулася штовханина, внаслідок якої розбився телефон одного з силовиків. Після інциденту журналіст разом із сином поїхали до України.

Зараз, за словами батька Дмитра, він перебуває у в'язниці Володарка в Мінську, а стан його здоров’я погіршився.

"Медична допомога у в'язниці має низьку якість. Він не відчуває депресії та має намір довести свою невинуватість", – розповів батько.

На підтримку журналіста виступили правозахисники та колеги по цеху.

"Ми закликаємо білоруську владу негайно звільнити незалежного журналіста Дмитра Галка та забезпечити йому необхідне лікування. Білорусь ніколи не була безпечним місцем для незалежної звітності, але тюремне ув'язнення – це нова пляма на офіційній репутації Мінська як одного з найбільш репресивних суспільств у світі", – коментував ситуацію з затриманням Галка дослідник Центру Європи з Центральної Азії Саїд Гулноза.

МВС Білорусі відмовляється коментувати справу Галка. Судове засідання у ній відбудеться в Мінському суді сьогодні, 10 липня. Дмитру загрожує до шести років позбавлення волі. Він заперечує всі звинувачення проти нього і заявляє, що білоруська влада переслідує його через критику.

Liked the article?
Help us be even more cool!