ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Польська служба безпеки заявила, що не проводила жодних процесуальних дій щодо журналістів УП

27.03.2024, 15:34
Мая Голуб

Агенція внутрішньої безпеки Польщі заявила, що її співробітники не проводили жодних процесуальних дій стосовно журналістів “Української правди” 27 лютого 2024 року, в день їхнього затримання.

Про це йдеться у відповіді Агенції внутрішньої безпеки Польщі на запит представниці Інституту масової інформації у Волинській області Маї Голуб.

“27 лютого 2024 року співробітники Агенції внутрішньої безпеки не проводили жодних процесуальних дій стосовно журналістів “Української правди”, – йдеться у відповіді агенції. 

На перший запит представниці ІМІ в Агенції внутрішньої безпеки відписали, що вони не надають інформації про їхні поточні операції, та не відповіли на жодне поставлене запитання щодо затримання журналістів УП.

Нагадаємо, 27 лютого польські правоохоронці затримали журналістів “Української правди” Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка поблизу польсько-білоруського кордону. Вони знімали відео для розслідування про торгівлю між Польщею, РФ та Білоруссю. Згодом Ткач оприлюднив розслідування “Granica на мяжы”. Як Польща нарощує торгівлю з Росією через Білорусь”.

Як розповів Михайло Ткач, їх та їхнє авто обшукали близько 10 людей, повикидали їхні речі на капот, забрали всі картки пам’яті з камер, забрали всі телефони, документи. Ткача та оператора утримували в комендатурі щонайменше чотири години й лише потім відпустили, після дозволу “зверху”. Увесь цей час журналістам не дозволяли ні з ким зв'язатися. У польській комендатурі українських журналістів допитували не лише поліцейські, а й представники спецслужби.

Після інциденту журналістам повернули речі, а відзняті матеріали поляки частково видалили. 

Згодом польська поліція заявила ІМІ, що не забирала в журналістів “Української правди” телефонів та інших особистих речей і не проводила жодних процесуальних дій щодо них. На що Михайло Ткач зауважив, що в них у комендатурі є всюди камери і якщо вони будуть у цьому зацікавлені та візьмуть відео, то все побачать щодо того забирали чи ні, що забирали і як.

Liked the article?
Help us be even more cool!