ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Польська служба безпеки заявила, що не проводила процесуальних дій щодо журналістів Район.in.ua

05.04.2024, 10:03
Мая Голуб

Агенція внутрішньої безпеки Польщі заявила, що її співробітники не проводили жодних процесуальних дій щодо журналістів Район.in.ua в місті Бранево 7 березня 2024 року.

Про це йдеться у відповіді агенції на запит представниці Інституту масової інформації у Волинській області. 

Нагадаємо, 7 березня 2024 року з Польщі депортували двох українських журналістів – Юрія Конкевича та Олександра Пілюка, які проводили фото- та відеознімання на польсько-російському кордоні. Польські правоохоронці забрали в них усю техніку та заборонили в'їзд до Шенгенської зони на п'ять років. Техніку журналістам досі не повернули.

Журналісти розповіли ІМІ, що рішення про їхню депортацію ухвалили на основі припису польської Агенції внутрішньої служби безпеки про те, що вони є особами, які загрожують національній безпеці Польщі. 

Водночас прикордонна служба Польщі у відповіді на запит представниці ІМІ зазначила, що були законні підстави в адміністративних рішеннях на примусове повернення іноземців. Але вони не пояснили причини депортації журналістів, зазначивши, що ця інформація не належить до публічної, якщо прикордонна служба проводить певну діяльність щодо них. 

Раніше прокуратура Польщі після затримання журналістів Район.in.ua відкрила кримінальне провадження щодо можливого збору інформації, передання іноземній розвідці даних, які можуть зашкодити Республіці Польща (ст. 130 §3 Кримінального кодексу Польщі). Йдеться про проведення фото- та відеознімання цивільної критичної інфраструктури в місті Бранево поблизу польсько-російського кордону журналістами Район.in.ua.

Також нагадаємо, що в польській службі безпеки відповіли аналогічно й щодо затримання журналістів “Української правди” поблизу польсько-білоруського кордону 27 лютого 2024 року. Стосовно цієї ситуації теж заявили, що не проводили процесуальних дій щодо медійників.

Liked the article?
Help us be even more cool!