ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція відкрила справу за фактом перешкоджання діяльності журналістів ZIK

04.04.2018, 16:31

Поліція розслідує кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів медіа-холдингу ZIK. Оперативні підрозділи з‘ясують, чи справді у соцмережах лунали заяви щодо “готовності знищення каналу”, та нададуть цьому відповідну оцінку. Про це 4 квітня на засіданні Комітету Верховної Ради із питань свободи слова та інформаційної політики повідомив виконувач обов’язків начальника слідчого управління Нацполіції міста Києва Едуард Соловйов, інформує ZIK.

За його словами, кримінальне провадження №1315 було порушено за ч. 1 статті 171 Кримінального кодексу України. Одного з фігурантів справи викликають на допит уже 6 квітня – через апарат Верховної Ради.

“Також спрямовані повістки представникам каналу. Не хотів би розголошувати інформацію більш детально, та ми надали доручення в тому числі і оперативним підрозділам, на встановлення місць перебування камер спостереження і таке інше. Справа розслідується у теперішньому часі. Проводяться певні слідчі дії”, – розповів Соловйов.

Водночас член комітету, народний депутат Ольга Червакова звернула увагу на допис Дмитра Корчинського у Фейбуці, де він заявляв про готовність до “знищення каналу”.  

“Я вважаю, що це могло б кваліфікуватись щонайменше як погроза знищення чи пошкодження майна. Чи досліджували ви цю складову та чи звертався до вас хтось із заявою щодо цього? Мені здається, що відбувається ще одна небезпечна тенденція – втручання в редакційну політику. Адже навіть тут пан Корчинський розповідає Влащенко, що вона повинна говорити в ефірі і, очевидно, чого не повинна. Раніше ще й лунали думки, кого мають запрошувати на програми”, – наголосила Червакова.

У свою чергу, Едуард Соловйов зазначив, що пошкодження та знищення майна стосується “матеріального складу злочину”, тож щоб це розглядати, подія “повинна була відбутися”.

“Оперативним підрозділам надане доручення з‘ясувати, що саме відбувалось у переписці. Чи через мережу Фейсбук та інші ресурси здійснювались різноманітні заклики або щось на кшталт цього. Було встановлено найкоротший термін виконання, та він не може бути меншим, ніж десять днів. Після цього все буде проаналізовано та, можливо, спрямовано на експертизу – у разі справді встановлення таких закликів”, - підкреслив Соловйов.

І лише після цього буде здійснено кваліфікацію цих дій. Адже якщо навіть такі заяви Корчинського звучали в прямому ефірі, слідчим усе ж потрібно їх обробити та долучити до провадження.

Як повідомляв ІМІ, 28 березня представники організації “Братство” Дмитра Корчинського розпочали пікет біля будівлі телеканалу ZIK у Києві у зв’язку нібито з купівлею Віктором Медведчуком каналу.

Телеканал ZIK вимагає від представників організації “Братство” Дмитра Корчинського негайно зняти блокаду каналу під київським офісом. Як зазначив канал, лідер “Братства” Дмитро Корчинський на своїй сторінці в Facebook заявив про готовність “знищити канал”. Також ZIK спростовує інформацію Корчинського про купівлю телеканалу Віктором Медведчуком.

27 березня громадська організація “Національні дружини” повідомила, що бере під охорону телеканал ZIK.

21 березня телеканал ZIK заявив, що найближчим часом готується силове захоплення каналу. За інформацією з надійних джерел, за організацією захоплення стоїть Адміністрація президента, однак здійснюватися атака на телеканал буде руками підконтрольних їй радикальних організацій. Канал також стверджує, що “за вказівкою міністра внутрішніх справ Арсена Авакова 1-го березня 2018 року Нацгвардія в односторонньому порядку без жодних пояснень розірвала угоду про охорону телеканалу”.

Речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко повідомив, що Національна гвардія за дорученням міністра внутрішніх справ припинила охороняти будь-які об’єкти, крім тих, що визначені законом про Нацгвардію.

У прес-службі Адміністрації президента заперечили заяву ZIK щодо причетності нібито до організації майбутнього захоплення телеканалу, а саму заяву ZIK назвали “маячнею”.

24 січня 2018 року керівництво телеканалу ZIK заявило про погрози на адресу генпродюсера та ведучої ZIKу Наташі Влащенко після інтерв’ю із колишнім заступником голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрієм Портновим, а також про заплановані на 24 січня акції під студією телеканалу в Жовтневому палаці, які “можуть нести небезпеку здоров’ю та життю працівників каналу”.

22 січня 2018 року в ефірі телеканалу ZIK в рамках програми “Hard з Влащенко” відбулося інтерв’ю генпродюсерки каналу Наталі Влащенко з Андрієм Портновим. Цей факт, загальна тональність розмови та те, що саме цей ефір припав на річницю гибелі перших Героїв Небесної сотні Сергія Нігояна та Михайла Жизневського, обурило багатьох.

15 грудня 2017 року поліція оголосила почесного президента ФК “Карпати” і співвласника телеканалу ZІК Петра Димінського в розшук за підозрою у причетності до ДТП, внаслідок якого загинула людина.

15 грудня 2017 року керівництво телеканалу ZIK заявило, що оголошення підозри інвестору каналу Петру Димінському щодо скоєння смертельної ДТП на Львівщині пов’язано із відмовою власника телеканалу віддати телеканал в управління. Керівництво ZIK стверджує, що нещодавно із пропозицією “віддати телеканал в управління на 3 роки” до Петра Димінського, який зараз перебуває за кордоном, звернулися “від імені Адміністрації Президента України” народний депутат Блоку Петра Порошенка Гліб Загорій і його дружина, медіа-експертка Катерина Загорій (Котенко).

Водночас Катерина Загорій повідомила “Українській правді”, що вона разом із чоловіком, Глібом Загорієм, цікавилася телеканалом ZIK у власних інтересах, а Адміністрація президента не має до цього жодного стосунку.

Liked the article?
Help us be even more cool!