ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен закликав міжнародні медіа не висвітлювати псевдовибори РФ на ТОТ України

Дмитро Лубінець. Фото – фейсбук Дмитра Лубінця

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликає міжнародних партнерів, медіа та незалежних репортерів не висвітлювати проведення нелегітимних виборів президента РФ на тимчасово окупованих територіях України (ТОТ).

Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

За його словами, зараз на ТОТ триває активна підготовка до нелегітимних виборів президента Росії, які будуть упродовж трьох днів поспіль: 15, 16 і 17 березня. 

“Готуються “виборчі дільниці” та перевіряються списки жителів громад, проводиться агітація серед працівників комунальних установ та обхід помешкань майбутніх “виборців” у супроводі озброєних окупантів. Закликаю міжнародну спільноту рішуче засудити незаконні вибори на ТОТ України та не визнавати їхні “результати”!” – зазначив Лубінець.

Також омбудсмен зауважив, що довкола так званого “виборчого процесу” Росія посилює інформаційну кампанію. Окрім використання власних пропагандистських ЗМІ, намагається залучити іноземних журналістів. І все задля того, щоб легітимізувати в очах інших країн результати псевдоголосування.

“У цьому зв'язку закликаю всіх міжнародних партнерів, медіа та незалежних репортерів не направляти своїх спостерігачів та не брати участі у висвітленні фейкових виборів на ТОТ України, а також не порушувати територіальну цілісність нашої держави, відвідуючи ці території без дозволу українських компетентних органів”, – зазначив Дмитро Лубінець.

Відповідальність за участь у псевдовиборах РФ на тимчасово окупованих територіях України

Водночас омбудсмен зауважив, що чинне законодавство не передбачає кримінальної або будь-якої іншої відповідальності лише за факт участі, зокрема примусової, у псевдовиборах, які готує РФ.

Він зазначив, що необхідно відрізняти тих осіб, які беруть безпосередню участь в організації та проведенні незаконних виборів, і тих, які вимушені на них проголосувати. Лубінець додав, що з початком повномасштабного вторгнення РФ Кримінальний кодекс України доповнили статтею про колабораційну діяльність. Частина п’ята статті 111-1 ККУ чітко вказує на відповідальність особи саме за участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на ТОТ або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на ТОТ.

Також омбудсмен додав, що не передбачено відповідальності й за отримання російського паспорта в окупації. Відповідно до законодавства, примусове автоматичне набуття російського громадянства на ТОТ не визнається Україною та не є підставою для втрати українського громадянства.

Liked the article?
Help us be even more cool!