ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Олена Притула вимагає від ГПУ розслідувати вбивство Шеремета як теракт

27.02.2018, 16:10
Фото - Reuters

Редактор-засновник “Української правди” Олена Притула вимагає від Генерального прокурора України Юрія Луценка розслідувати загибель журналіста видання Павла Шеремета у 2016 році як терористичний акт. Про це йдеться у заяві Олени Притули до генпрокурора Юрія Луценка, повідомляє “Українська правда”.

У заяві про вчинення кримінального правопорушення вказується, що злочинці розраховували вбити не тільки Шеремета, але і отримати психологічний ефект від вчиненого терористичного акту в багатолюдному місці у вигляді паніки та зневіри у власній безпеці.   

“Очевидною метою терористів є залякування журналістів, оскільки Павло був відомим в Україні, Білорусі та Росії журналістом. Його критика влади в Білорусі стала причиною позбавлення громадянства Білорусі. В Україні Шеремет робив гостросюжетні репортажі для “Української правди” та “Радіо Вєсті”, - йдеться у заяві.

“В 1998 році Павло отримав премію Міжнародного комітету захисту журналістів за внесок у розвиток свободи слова. А в 2002 році став лауреатом премії ОБСЄ за демократію та за захист людини в галузі журналістики. В спецвипуску “Радіо Вєсті” “Чистий четвер” Шеремет послідовно викривав корупційні схеми владних структур та олігархів в Україні”, - сказано у тексті.

Притула наголошує, що досудове розслідування за фактом навмисного вбивства Павла Шеремета за 20 місяців слідства не дали жодного результату: ні виконавці, ні замовники вбивства не були встановлені.

Вона просить Луценка невідкладно внести відповідні відомості до ЄРДР та почати розслідування за фактом скоєння кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 258 ККУ, а саме скоєння терористичного акту, що призвело до загибелі людини.

Також Притула просить визнати її потерпілою в кримінальному провадженні.

 

Як повідомляв ІМІ, Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року в результаті вибуху автомобіля, у якому перебував. Автомобіль належав керівнику “Української правди” Олені Притулі, її в машині не було.

Поліція кваліфікувала подію за статтею “Умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб”.

24 липня 2017 року Головне слідче управління Національної поліції засекретило всі рішення судів у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Зокрема, було ухвалено постанову про застосування заходів безпеки щодо осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, підприємство (державне підприємство “Інформаційні судові системи”) зобов’язане обмежити в Єдиному реєстрі судових рішень повний і загальний доступ до рішень, прийнятих слідчими суддями Печерського районного суду Києва з клопотанням у кримінальному провадженні.

22 вересня Головне слідче управління Нацполіції заявило, що засекретило всі судові рішення у справі про вбивство Павла Шеремета задля захисту життя осіб, “які беруть учать у кримінальному судочинстві”.

26 грудня 2017 року голова Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що особи, які вчинили вбивство журналіста Павла Шеремета, як і раніше, не встановлені.

Liked the article?
Help us be even more cool!