ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окупаційний суд Криму знову оштрафував громадянську журналістку Лутфіє Зудієву

Окупаційний суд Криму оштрафував кримськотатарську правозахисницю та громадянську журналістку Лутфіє Зудієву, визнавши винною в “зловживанні свободою масової інформації”. 

Про це повідомляє ZMINA з посиланням на адвоката Зудієвої Назіма Шейхмамбетова.

За його словами, на засіданні був присутній співробітник російського “Центру протидії екстремізму”, який складав протокол на Зудієву.

“Захист заявив свої обґрунтовані аргументи щодо справи, але суд не взяв їх до уваги”, – розповів адвокат.

Сама Лутфіє уточнила, що окупаційні судді назвали її аргументи “спробою уникнути адміністративної відповідальності” та “хибним трактуванням російського права”.

“У суді я наполягала на тому, що співробітники “Центру протидії екстремізму” підійшли до вивчення матеріалів адмінсправи дуже формально, склали протокол із грубими порушеннями. На моє переконання, навіть у доказової бази є серйозні порушення. Але “суд”, на жаль, не взяв це до уваги”, – заявила вона.

Журналістка та її захист висловили незгоду з рішенням окупаційного суду й оскаржуватимуть його.

“Безумовно, ми наполягатимемо на своїй позиції і також, безумовно, продовжимо вести журналістську та правозахисну діяльність. Оскільки я вважаю, що в цьому випадку в моїх діях не було порушення чинного законодавства РФ”, – сказала Зудієва.

Як повідомляв ІМІ, 22 лютого 2024 року представники російського “Центру протидії екстремізму” провели обшук у будинку Лутфіє Зудієвої. Після обшуку її відвозили до центру, але згодом відпустили. 

На неї склали протоколи щодо скоєння адміністративних правопорушень, передбачених частинами 2 та 2.1 ст. 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (“зловживання свободою масової інформації”). Вона у своєму дописі на фейсбуці стосовно незаконного переслідування ймовірних учасників “Хізб ут-Тахрір” не зазначила, що цю організацію визнано в РФ терористичною, а також, посилаючись на статтю Радіо Свобода, не вказала, що цю організацію визнано “іноземним агентом”.

У березні 2024 року підконтрольний РФ Київський районний суд у Сімферополі оштрафував правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву на 2500 рублів (1 тис. гривень). Протокол на неї за статтею про “зловживання свободою масової інформації” склав співробітник російського “Центру протидії екстремізму” (ЦПЕ) Роман Філатов.

За словами Зудієвої, суд ухвалив рішення без її участі та не розглянув письмових заперечень в адміністративній справі. Вона вважає, що не є суб'єктом правопорушення і як фізична особа не зобов'язана була виконувати вимоги, а начальник відділу ЦПЕ в Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту фейсбук-сторінку до зареєстрованого медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!