ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада просить Кабмін зберегти аналогове мовлення на кордоні з Росією

27.08.2018, 16:03
Фото - bug.org.ua

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення внесла до Кабінету Міністрів пропозицію щодо необхідності збереження аналогового мовлення на кордоні з Росією, де існують ризики інформаційного впливу країни-агресора, а також для суспільного мовлення (НСТУ) і місцевих компаній, що не мають цифрових ліцензій.

Про це голова Нацради Юрій Артеменко повідомив 27 серпня на прес-конференції в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Він підкреслив, що, відповідно до плану використання радіочастотного ресурсу України, 31 серпня 2018 року – останній день використання в Україні аналогової радіотехнології для телевізійного мовлення.

Водночас після 1 вересня аналоговий сигнал не буде вимкнено на територіях з особливим режимом мовлення (включно з Кримом і зоною ООС).

“Наступне засідання у нас відбудеться в середу, 29 серпня ... і ми винесемо питання про припинення аналогового мовлення загальнонаціональних і місцевих телекомпаній, які вже мають цифрові ліцензії. Всього таких на сьогодні – 41 компанія”, – зазначив Артеменко.

За його словами, зараз у Києві та Кіровоградській області, де аналоговий сигнал був відключений в ніч з 31 липня на 1 серпня, місцеві мовники, які ще не отримали ліцензії на цифрове мовлення, і далі транслюють свої програми в аналоговій технології.

Артеменко звернувся до телекомпаній, які мають намір вести мовлення в цифровому стандарті, проте досі не отримали відповідних ліцензій, із закликом подавати регулятору заяви для замовлення прорахунку таких частот в Українському державному центрі радіочастот. За його словами, сьогодні понад 100 місцевих телерадіокомпаній ще не мають цифрових ліцензій.

Він також підкреслив, що у Вінниці, Житомирі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Херсоні, Сумах та Чернігові вже працюють "гарячі лінії", де можна отримати інформацію з питань налаштування та придбання тюнерів, причин відключення аналогового сигналу, альтернативних способів отримувати телевізійний контент і т. п.

Нацрада також звернулася до Кабміну з пропозиціями до 2019 року продовжити роботу аналогових передавачів, які працюють на кордоні з Росією, транслюють програми НГТУ і місцевого мовлення.

Так, планується, що до 2019 року зможуть продовжити мовлення 758 передавачів, що становитиме 40% від їх загальної кількості. З них на територіях з особливим режимом мовлення працюватимуть 147 од., 99 – на кордоні з Росією, ще 405 передавачів транслюватимуть програми суспільного мовлення та 107 – програми місцевого мовлення.

Як повідомляв ІМІ, 18 липня Кабінет Міністрів ухвалив зміни до своєї постанови про вимкнення аналогового телебачення в Україні з 31 серпня (у Києві та Кіровоградській області – з 31 липня) щодо збереження аналогового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення (зона ООС і на кордоні з Кримом).

31 липня Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення вимкнув аналоговий сигнал 13 телеканалів у Києві та 14 телеканалів у Кіровоградській області.

31 серпня на всій території України припиняється аналогове телевізійне мовлення.

Liked the article?
Help us be even more cool!