ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Волині через прикордоння "ловлять" дев’ять білоруських каналів

26.04.2024, 14:31
Мая Голуб
Білоруська пропаганда. Колаж – "Сила правди"

На окремих територіях Волинської області через прикордонність регіону можуть бути доступні дев'ять білоруських телеканалів. Ці телеканали не зареєстровані для трансляції в Україні, і їх намагаються заблокувати.

Про це йдеться у відповіді Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на запит представниці ІМІ у Волинській області щодо роботи на території області білоруських телеканалів.

Так, на окремих територіях Волині, залежно від рельєфу місцевості та потужності передавачів білоруських телевізійних станцій, може бути доступним телевізійний сигнал таких програм: “НТВ-Беларусь”, “Беларусь 2”, “Беларусь 3”, “Беларусь 1”, СТВ, ОНТ, “Беларусь 5”, 8 канал, “Беларусь-РТР”. 

Нацрада зазначила, що на сьогодні в реєстрі суб'єктів у сфері медіа відсутні іноземні лінійні медіа, які походять з Республіки Білорусь. 

“У деяких випадках частоти, з яких здійснюється мовлення з території Білорусі, мають міжнародно-правовий статус, скоординовані ще за часів колишнього СРСР і внесені до міжнародних реєстрів. Разом з тим зазначаємо, що відповідні державні органи вживають заходів для блокування випадків поширення на території України антиукраїнського контенту з боку країн, які підтримують державу-агресора”, – йдеться у відповіді Нацради.

Що відомо про білоруську пропаганду

Як повідомляв ІМІ, 10 червня 2021 року Нацрада заборонила трансляцію в Україні державного білоруського телеканалу “Беларусь 24” через розпалювання національної ворожнечі та поширення дезінформації.

Білоруська пропаганда часто транслює повідомлення російської пропаганди. 

У березні 2023 року білоруський пропагандист Григорій Азарьонок погрожував ракетами Польщі та її прем'єру Матеушу Моравецькому. Про це він також говорив в ефірі пропагандистської програми “Тайные пружины политики”. Також він озвучив погрози вбивством президентці Європейської комісії Урсулі фон дер Ляєн. 

Як писала волинська представниця ІМІ Мая Голуб для “Сили правди” про білоруську пропаганду, основним джерелом інформації для населення Білорусі залишається телебачення, яким керує режим Лукашенка. Йдеться як про білоруські державні телеканали “Беларусь 1”, “ОНТ”, “СТВ”, так і гібридні білорусько-російські канали “НТВ-Беларусь”, “РТР-Беларусь”. Їхня аудиторія регулярно отримує провладну та переважно російську пропаганду і прокремлівський погляд на основні події у світі.

Про основні наративи білоруської пропаганди можна почитати в матеріалі ІМІ – тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!