ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Суспільному стартував проєкт про дослідження особистої деколонізації "Прощавай, імперіє!"

На ютуб-каналі “Суспільне Культура” 8 травня стартував новий проєкт, присвячений пошуку ідентичності, прощанню зі звичкою та сентиментом до всього російського, – “Прощавай, імперіє!”. Про це повідомляє Суспільне Мовлення.

Відеоблог складається з 10 серій, кожна з яких матиме окрему тему, в якій ведуча та авторка проєкту Олеся Котубей-Геруцька разом із запрошеними гостями досліджуватиме різні аспекти особистої деколонізації.

Перший випуск, присвячено Дню пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років, розповідає про різницю між західною світоглядною концепцією “ніколи знову” та російською “можем повторіть”. Також там порушуються питання:

  • як ми сприймали дату 9 травня раніше;
  • як Україна змогла звільнитися від навʼязаного Росією культу “побєдобєсія”;
  • чому це є імперською історією.

Гостями першого випуску стали: 

  • політконсультант, ведучий ютуб-каналу “Ґрунт” Олексій Ковжун; 
  • історик, співавтор ютуб-каналу “Історія без міфів” Владлен Мараєв; 
  • голова Українського інституту нацпам'яті Антон Дробович; 
  • музична виконавиця Alice Change.

Авторка проєкту Олеся Котубей-Геруцька розповіла, що проєкт спрямований на особисту деколонізацію.

“Дехто знає, що таке “оптика імперії”, через яку ми довго дивилися на самих себе, і, наприклад, відмовляється від російського контенту. Але залишається ще багато фантомів і несподіванок, які переслідують нас на шляху звільнення від засилля російської культури. 

Ми хочемо створити безпечне середовище для аналізу цих речей, додати гумору й іронії в цей часто нелегкий процес. За державою деколонізаційна політика, за нами – особиста деколонізація. Це боротьба, яку можуть вести як цивільні, так і військові – знищення Росії всередині себе, викорінення культурних артефактів імперії зі свого приватного життя”, – розповіла вона.

Як повідомляв ІМІ, раніше “Суспільне Новини” запустило проєкт “Щоденники окупації”, який розповість про життя українців на захоплених Росією територіях України.

Liked the article?
Help us be even more cool!