ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На суді у справі Семени свідок не змогла підтвердити висновки, зроблені нею в експертизі

10.07.2017, 11:18

Співробітниця управління ФСБ Росії у Криму і Севастополі Ольга Іванова, яка в якості свідка та автора експертиз була заслухана 7 липня у Залізничному районному суді Сімферополя у справі кримського журналіста Миколи Семени, не змогла підтвердити висновки, зроблені нею в експертизі. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Ольга Іванова розповіла, що вся “теоретична частина експертизи запозичена з методичних рекомендацій ФСБ”, в яких виявилися помилки. Свої висновки експертка, яка знайшла в тексті Семени заклики до порушення територіальної цілісності Росії, підтвердити в ході допиту не змогла і назвала заклики “непрямими”.

Крім Іванової, був допитаний директор перекладацького бюро “Транс-інтер” Вахтанг Караманян, який, за словами адвоката Олександра Попкова, фактично підтвердив відсутність юридичної сили у перекладів матеріалів справи, які слідство замовляло фірмі Караманяна.

Наприкінці засідання суд долучив до матеріалів справи виписки зі Статуту ООН і резолюцію Генасамблеї ООН щодо територіальної цілісності України. За словами Попкова, ці документи міжнародного права доводять неможливість звинувачення Семени в закликах до порушення територіальної цілісності за умови відсутності визнання Криму російською територією.

При цьому суд відмовився визнати неприпустимими доказами протоколи допитів тих свідків, які прямо заявили в суді, що не говорили записаних слідчим слів. Суд обіцяв дати оцінку цьому факту при винесенні рішення.

Суд не задовольнив клопотання захисту про допит в закритому засіданні співробітника ФСБ Іллі Хоменка, який не зміг пояснити, як у справі виявилися результати стеження за журналістом ще до дозволу суду.

Наступне засідання відбудеться 18 липня о 14:00.

Захист заявив про допит свідків зі свого боку, в тому числі головного редактора Крим.Реалії Володимира Притули.

Як повідомляв ІМІ, 14 червня на судовому засіданні сторона захисту Миколи Семени мала надавати свої докази. Але Залізничний суд Сімферополя переніс на 21 червня засідання через неявку перекладача з української на російську мову з боку звинувачення.

21 червня судове засідання не відбулося через неявку свідка – експерта ФСБ Росії. Засідання перенесли на 7 липня.

7 грудня 2016 року Миколі Семені висунуті звинувачення в остаточній редакції в кримінальному злочині, передбаченому частиною 2 статті 280.1. Кримінального кодексу Росії “Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації”. Кримінальна справа складається із шести томів, адвокати розпочали вивчення матеріалу.

20 січня 2017 року в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про сепаратизм. За версією слідства, кримський журналіст “підготував статтю під назвою “Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму”, в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії”.

Адвокат Семени Еміль Курбедінов зазначив, що обвинувальний висновок було вручено з порушенням кримінально-процесуального кодексу: документ мав вручити представник прокуратури, тоді як Семені висновок передав слідчий ФСБ Олександр Паршутін у будівлі управління.

У ФСБ Росії стверджують, що саме Микола Семена написав під псевдонімом матеріал для Крим.Реалії під назвою “Блокада ‒ необхідний перший крок до звільнення Криму”. Екс-прокурор анексованого Криму, яка і звинуватила Семену, заявила, що Крим.Реалії дав можливість “виправдання актів саботажу і екстремізму”. 66-річному журналістові загрожує п’ять років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!