ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Рівненщині копач бурштину вдарив журналістку (оновлено)

19.06.2017, 15:43

На Рівненщині під час зйомки сюжету про видобуток бурштину невідомий чоловік вдарив кореспондентку телеканалу “Інтер” у Рівному Інну Білецьку. Інцидент стався 17 червня, повідомляє Громадське.

Як розповіла Білецька, чоловік обурився, що оператор почав зйомку. За її словами, бурштинокопач намагався вибити телефон з її рук.

“Вдарив не сильно. По руці. Але це типова поведінка”, - сказала вона.

За її словами, це не перший випадок нападу з боку бурштинокопачів, однак ще жодного разу поліція не затримала нападників.

Як розповіла представниці ІМІ в Рівненській області Інна Білецька інцидент стався неподалік села Соломир.

За словами журналістки, один з бурштинокопачів вдарив її по руці, смикав за фотоапарат та намагався вибити з руки телефон.

Окрім Інни Білецької, на місці події був журналіст “Четвертої влади” Дмитро Бондар. За його словами, він разом з колегою отримали сигнал від власних джерел про незаконний видобуток бурштину у цьому місці. Тож поїхали пересвідчитися у цьому. Застали за роботою близько двох десятків бурштинокопачів. Журналісти до копачів близько не підходили, зупинилися метрів за 50-100 і знімали кадри загального плану.

“Побачивши камери, один з нелегальних старателів підійшов до нас і почав виражати своє обурення, – розповів Дмитро Бондар. – В певний момент спробував навіть відібрати з моїх рук камеру, взявшись рукою за об’єктив. Під час перепалки, в певний момент досить сильно смикнув за руку мою колегу, намагаючись забрати телефон, яким вона знімала. Довелося поїхати звідти.

За деякий час на місце приїхали поліцейські, однак групи нелегальних копачів та чоловіка, який перешкоджав журналістам, вже не було.

Як пояснив Дмитро, заяву до поліції він не писав, оскільки ані тоді, ані згодом необхідного на це часу він не мав, і вважає такий крок безперспективним.

“Ситуація вже класична, оскільки нелегальні старателі у більшості випадків категорично проти того, щоб їхню роботу зафіксували на камеру, – розповів журналіст. – Адже після цього “клондайк” можуть прикрити. Якщо в поліцейських спецпризначенців стріляють, перекидають їхні автомобілі, то яка мова може бути про безпеку журналістів у таких місцях”.

Вважає безперспективним скаржитися поліції на перешкоджання журналістській діяльності і Інна Білецька: “Бо не вважаю, що на таке треба витрачати час. Покарання не буде. По 171-й (статті Кримінального кодексу – Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - ) поліція не вміє працювати”.

Як повідомляв ІМІ, 10 січня журналістка Інна Білецька отримала повідомлення з погрозою “змін у житті” з фейсбук-акаунту депутата Олександра Бабата.

До цього випадку журналістка спілкувалася з Олександром Бабатом лише раз. Вона прийшла до нього додому, аби дати йому можливість висловити свою позицію  стосовно загиблого будівельника і переховування його  тіла. Втім, господар будинку відмовився говорити. Лише висловив обурення, що журналісти прийшли до його помешкання, і пішов.

12 січня рівненська поліція відкрила кримінальне провадження через ці погрози. Спочатку провадження розглядали за ч. 1 ст. 129 КК України (Погроза вбивством). Пізніше його перекваліфікували на ч. 2 ст. 171 КК України, (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

27 березня Слідче відділення Рівненського відділу поліції ГУНП в Рівненській області закрило кримінальне провадження щодо погроз Інні Білецькій через відсутність складу злочину.

Фото - Фейсбук Інни Білецької

Liked the article?
Help us be even more cool!