ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Чернігівщині напали на журналіста, побивши камеру

19.02.2017, 12:51
Фото - скріншот з відео Чеline

У місті Мена (Чернігівська область) 18 лютого 2017 року місцевий житель напав на місцевого журналіста і блогера Сергія Трегубенка, побивши камеру. Про це йдеться у сюжеті Чеline.

Інцидент стався, коли журналіст вів зйомку та спілкувався з представниками соціологічної компанії, які опитували мешканців міста стосовно виборів, які мали відбутися 30 квітня. У розмову журналіста втрутився місцевий житель Олег Гаркун. Він проходив повз людей, та, побачивши представника ЗМІ, одразу накинувся на нього – спершу з нецензурною лайкою, а потім навіть із кулаками. “Чого ти оце х***ю займаєшся? Іди н***й звідси, я сказав”, - сказав нападник. У відповідь журналіст зазначив, що той побив йому камеру.

Сергій Трегубенко звернувся до місцевої поліції, утім слідчий розцінив випадок, як звичайне хуліганство, і до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей не вніс. У свою чергу, журналіст звернувся до Менського районного суду зі скаргою на бездіяльність слідчого поліції.

У скарзі до суду, журналіст зазначає, що виною всього вважає вплив на подібні інциденти місцевих представників Радикальної партії Геннадія Примакова та Валерія Гайдукевича. “Те, що трапилося 19 лютого, можу віднести тільки на рахунок руйнівного впливу на культуру в нашій громаді Примакова та Гайдукевича. До речі, донька Гаркуна Олега Петровича є хазяйкою свинарника “Менський аграрник”, власником якого раніше був Валерій Гайдукевич, котрий працює там нині начальником охорони. Ця подія виходить далеко за межі звичайного хуліганства і має у своїй основі прагнення зберегти в Україні та нашому місті суспільно-політичні взаємовідносини тоталітарного характеру, за яких вільна журналістика в суспільно-політичній царині вважається найлютішим ворогом режиму”, - зокрема, йдеться у скарзі до суду.

Під час судового засідання Трегубенко пояснив судді, що Гаркун його аж ніяк не цікавив. Бо журналіст у той час писав інтерв’ю з представницями соціологічної компанії.  

“Він був не у фокусі, не в центрі моєї уваги, він мене взагалі не цікавив, але втрутився у даний момент. Я розцінюю це втручання Гаркуна Олега як перешкоджання законній професійній діяльності журналіста”, – сказав Сергій Трегубенко.

Утім, йдеться у сюжеті, присутня в судовій залі місцева прокурор розцінила дії того ж Гаркуна не як перешкоджання журналістській діяльності, а як нормальну поведінку людини, яку знімає камера.

“У даному випадку громадяни був у кадрі, він не висловлював бажання на зйомку і, відповідно, висловив своє заперечення саме у такій формі”, – зазначила прокурор Менської районної прокуратури Ольга Голован.

Під час суду ані прокурор, ані суддя не взяли до уваги факт, що Олег Гаркун перший накинувся на журналіста і перший почав лізти в камеру. Також під час судового засідання навіть не переглянули відео, яке Трегубенко додав до справи.

Слідча суддя Менського районного суду Тетяна Сова відмовила журналісту у задоволенні скарги на бездіяльність слідчого щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Рішення судді Трегубенко розцінив як неготовність українського правосуддя ставати на захист честі та прав журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!