ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

МінТОТ відмовилося надавати дані про зарплату міністра без його згоди

02.04.2018, 14:31
Фото - umoloda.kiev.ua

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МТОТ) відмовилося надати на інформаційний запит “Українських новин” дані про заробітну плату міністра Вадима Черниша без його згоди. Про це повідомляє “Доступ до правди” з посиланням на “Українські новини”.

Зокрема, агентство направило в міністерство запит на доступ до публічної інформації для отримання даних про зарплату Черниша, його заступників і державного секретаря за лютий.

У відповіді міністерство зазначило, що вся інформація, яку зазначені працівники мають надавати у зв'язку зі здійсненням посадових або службових обов’язків, міститься в щорічних електронних деклараціях, які публікуються на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

“Інформацію про розмір отриманої заробітної плати міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб В. Черниша за лютий 2018 року й всіх заступників міністра, першого заступника міністра й державного секретаря міністерства за лютий 2018 року із зазначенням розміру виплати може бути надано за умови згоди кожного співробітника окремо про надання такої інформації третім особам”, – йдеться у відповіді.

Відмова в наданні інформації про розмір заробітної плати посадовця будь-якого рівня та “профілю”, на сьогодні, це очевидний моветон, вважає медіа-юрист ГО “Платформа прав людини” Олександр Бурмагін.

Також він зазначає, що така відповідь порушує норми Закону України “Про доступ до публічної інформації”, роз’яснення і рекомендації Постанови Пленуму ВАСУ №10 від 29.09.2016 р. “Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації”, статтю 5 Закону України “Про захист персональних даних”, а також норми антикорупційного законодавства.

Юрист стверджує, що той, хто підписав дану відповідь, порушив, п.2 ч.2 ст.60 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким не може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом інформація про: розміри, види оплати праці, матеріальної допомоги та будь-яких інших виплат з бюджету або за рахунок технічної або іншої допомоги в рамках реалізації в Україні програм (проектів) у сфері запобігання, протидії корупції особам, зазначеним у пункті 1, пунктах "а" і "в" пункту 2 та пунктах 4 і 5 частини першої статті 3 цього Закону”.

“Міністри, якраз в підпункті “а” пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України “Про запобігання корупції” і “знаходяться”. Отже, інформація не тільки про заробітну плату загалом, а й про будь-які доплати, премії, надбавки інші виплати за рахунок бюджетних коштів є відкритою за порядком доступу. Її надання не залежить від наявності або відсутності згоди осіб, які ці виплати отримували”, – зазначив Бурмагін.

У попередні місяці міністерство надавало агентству дані про зарплату міністра.

Liked the article?
Help us be even more cool!