ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Латвія ухвалила рішення поступово відмовлятися від російської мови в школах

Уряд Латвії ухвалив рішення про поступову відмову від російської мови як другої іноземної в основній освіті, повідомляє Delfi.

Проєкт Правила про державний стандарт основної освіти та зразки програм основної освіти уряд затвердив одноголосно і без дебатів 23 квітня.

Згідно з рішенням, школярі, які ще до 1 вересня 2025 року обрали другою іноземною мовою російську, зможуть вивчати цю мову до завершення основної школи, 9 класу. 

Потім другою іноземною мовою починаючи з 5 класу можна буде вивчати тільки офіційну мову ЄС, країн Європейської Економічної зони або іноземну мову, регульовану міжурядовими угодами про освіту. Російська мова не входить до цих мов. 

“Це хороша новина! Нарешті!” прокоментувала прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня. 

За її словами, нарешті зі шкіл поступово піде російська мова і діти вивчатимуть мови, якими розмовляють у Європейському Союзі.

Наразі латвійські школярі вивчають англійську мову як першу іноземну мову із самого початку навчання, а другу іноземну мову починають вивчати з кінця початкової школи – з 4 класу. Також діти можуть вивчати французьку, німецьку та інші мови як другу іноземну, але на практиці найчастіше викладається російська, оскільки в школах не вистачає вчителів інших мов.

Як повідомляв ІМІ, раніше Латвія заявляла про наміри з 2026/2027 навчального року заборонити вивчати російську мову як другу іноземну у всіх навчальних закладах.

Європейський суд з прав людини став на бік Латвії в справі, де представники російськомовної меншини судилися з державою через переведення освіти на латиську мову в приватних освітніх закладах.

Liked the article?
Help us be even more cool!