ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ засудила редакторку "Чортківського вісника" за расистські висловлювання

20.02.2018, 12:46
Фото - Громадський простір

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) ухвалила рішення про публічний осуд редакторки газети “Чортківський вісник” Мар’яни Полянської через статтю під заголовком “Жиди чи євреї?”, яка містить явні ознаки дискримінації через релігійну належність та національне походження. Про це йдеться у рішенні Комісії від 20 лютого, повідомляється на сайті Комісії.

До Комісії 6 лютого надійшли одразу три скарги на статтю “Жиди чи євреї?”, яка була опублікована 2 лютого у газеті “Чортківський вісник” (у розділі “Колонка редактора”). На думку скаржників, публікація є проявом расизму та розпаленням міжнаціональної ворожнечі.

Комісія звернулася за висновком для оцінки тексту публікації до незалежного експерта, правозахисника, співкоординатора проекту “Без кордонів” Максима Буткевича.

Після ознайомлення членів Комісії з оскаржуваною публікацією, а також отриманням експертного висновку від незалежного експерта, члени Комісії дійшли висновку щодо потенційного порушення кількох статей Кодексу етики українського журналіста, зокрема статей 6, 9 та 15.

“У публікації не дотримано повноти та об’єктивності поданої інформації про факти та події; автор знехтував відокремленням фактів від особистих суджень та припущень, а також мало місце розповсюдження інформації, що містить упередженість та необґрунтовані звинувачення; і що найголовніше, публікація містить явні ознаки дискримінації через релігійну належність та національне походження”, - зазначає Комісія.

Комісія наголошує на неприпустимості поширення расистських висловлювань у ЗМІ. “Обов'язок журналіста – не створювати публікації чи програми, які будуть підбурювати до дискримінації за ознакою раси, кольору шкіри, релігії, статі, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності чи будь-яких інших ознак. Більше того, журналіст повинен чутливо ставитися до висвітлення тем, пов’язаних із дискримінованими групами в Україні, а також публікувати тільки перевірену та збалансовану інформацію, залучаючи до коментарів таких тем експертів у відповідних галузях та правозахисників”, - йдеться у рішенні Комісії.

Незалежний експерт Максим Буткевич, аналізуючи публікацію Мар’яни Полянської, зазначає, що “текст в цілому вочевидь має на меті винятково приниження євреїв та розпалення ворожості щодо них”. Він звертає увагу на використану в тексті мову ворожнечі стосовно представників і представниць єврейських спільнот, “свідоме вживання принизливого і пейоративного позначення “жиди” протягом усього тексту”.

“Текст колонки зосереджено винятково на євреях і єврейках як окремій, цілісній (за незначними винятками) спільноті та негативній ролі, яку, за твердженням авторки, вони відіграють у житті України та у світі в цілому… М. Полянська у тому числі протиставляє євреїв українцям, виводячи це з історії стосунків двох етнічних груп (“Жид завжди був у українському селі шинкарем, писарем, війтом”), покладає на них односторонню відповідальність у близькосхідному конфлікті (паралельно згадуючи, що до створення Держави Ізраїль, за колоніального британського панування на Близькому Сході, палестинці “жили на Ізраїльських землях, добра наживали” та що однією з підстав для створення Держави Ізраїль для євреїв начебто було те, що на тих землях “жив Ісус” - обидва твердження є некоректними і негативно-чутливими не лише для євреїв, але і для палестинців чи християн)”, - зазначає експерт.

Також Максим Буткевич зауважує, що в тексті вшанування пам’яті жертв Голокосту представлене як неукраїнська подія і позиціонується у сфері міждипломатичних стосунків держав Україна та Ізраїль (і, відповідно, євреїв, які загинули від рук нацистів та їхніх поплічників, зокрема на території України, виключено із українського народу, і вшанування їх пам’яті віднесено до сфери зацікавлень винятково іноземної держави).

Крім того, саме з діяльністю євреїв у сучасній Україні авторка пов’язує зростання зовнішнього боргу та дефіциту державного бюджету України.

Всі ці виклади, за словами експерта, не підкріплені жодними фактами чи посиланнями на джерела, з відсутніми логічними поєднаннями між різними частинами тексту.

“Тим не менше, оскільки публікацію здійснено у засобі масової інформації від імені редактора цього ЗМІ, то, застосовуючи до неї критерії Кодексу журналістської етики, можна констатувати, що у даному випадку порушено щонайменше статті 6 (не було надано ані повної, ані об’єктивної інформації з питання – інформації не було надано майже жодної), 9 (як факти подавалися нісенітниці без жодного посилання на джерело чи іншого обґрунтування) і 15 Кодексу журналістської етики. Також слід мати на увазі, що дана публікація містить ознаки такої, що порушує низку нормативно-правових актів України, у т.ч. ст. 161 Кримінального кодексу України”, - зазначив Максим Буткевич.

Як повідомляв ІМІ, прокуратура Тернопільської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом розпалювання міжнаціональної ворожнечі у публікації газети “Чортківський Вісник” від 2 лютого 2018 року “Жиди чи євреї?”.

Кримінальне провадження було розпочате слідчими поліції за ч. 2 ст. 161 КК України (розпалювання міжнаціональної ворожнечі, вчинене службовою особою).

Офіс Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України назвав публікацію газети “Чортківський вісник” спрямованою на приниження національної честі та гідності єврейського народу та відправив запит до ГУ НП у Тернопільській області з проханням перевірити вищевказане повідомлення з огляду на наявність ознак розпалювання міжнаціональної ворожнечі та вжити заходів реагування відповідно до вимог законодавства.

Liked the article?
Help us be even more cool!