ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кузьмін заявляє про достатність доказів причетності Кучми до вбивства Гонгадзе

20.02.2013, 04:56

Заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін стверджує, що проводиться нове розслідування щодо замовників убивства Георгія Гонгадзе. Про це він сказав в ефірі "Ехо Москви".

"(Стару) постанову по Кучмі підписував особисто я. Але норми старого законодавства дозволяли підозрюваному через суд оскаржити постанову", - нагадав Кузьмін.

Він зазначив, що суддя тоді закрив справу, бо Кузьмін посилався як на доказ на плівки Мельниченка, що "мали сумнівну історію походження".

"За новою процедурою ми зареєстрували постанову і почали розслідування щодо встановлення замовників убивства", - заявив Кузьмін.

На питання, чи вдасться прокуратурі довести, що Кучма є замовником убивства, Кузьмін заявив: "У нас є достатньо доказів, що підтверджують причетність Кучми до цього злочину, і ми зараз ми займаємося розслідуванням і збором усіх можливих доказів".

Нагадаємо, Печерський районний суд Києва 29 січня 2013 засудив О.Пукача до довічного позбавлення волі, визнавши винним у вбивстві Г.Гонгадзе. О.Пукач позбавлений звання генерал-лейтенанта, а також зобов'язаний виплатити М.Гонгадзе 500 тис грн, а також 100 тис грн О.Подольського.

Пукач визнав причетність Володимира Литвина і Леоніда Кучми до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

21 березня 2011 року було порушено кримінальну справу стосовно другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми. Він звинувачувався в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства ГеоргіяҐонґадзе (ч. 3 ст. 166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.).

13 грудня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав незаконним порушення кримінальної справи щодо Леоніда Кучми і скасував відповідну постанову Генпрокуратури. Записи екс-співробітника управління Держохорони майора Миколи Мельниченка суд не визнав доказом у справі про вбивство Георгія Ґонґадзе.

Апеляційний суд Києва, а потім Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ визнали законним закриття кримінальної справи стосовно Леоніда Кучми.

Кучма категорично спростовує свою причетність до загибелі журналіста.

Журналіст Г.Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Г.Гонгадзе. Однак тіло досі не віддано землі, оскільки мама журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові. 

"Українська правда"

Liked the article?
Help us be even more cool!