ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримського журналіста Руслана Сулейманова етапували до в'язниці Челябінської області РФ

Громадянський журналіст Руслан Сулейманов. Фото – Кримська солідарність

Засудженого в РФ до 14 років ув'язнення кримського татарина, громадянського журналіста Руслана Сулейманова етапували з Новочеркаська (Ростовська область) до в'язниці Верхньоуральська (Челябінська область, РФ).

Про це він повідомив у листі до сім'ї, якого надіслав 14 квітня, пише “Кримська солідарність”.

Руслан Сулейманов розповів, що більшу частину посту і саме свято Ораза-байрам він провів у дорозі. Весь етап зайняв 26 днів. Він виїхав із Новочеркаська, у “столипінських” вагонах їхав через російські міста Воронеж, Тамбов, Пензу, Самару, Оренбург, Орськ, а також через Челябінськ та Магнітогорськ і дістався Верхньоуральська.

За цей час його утримували в чотирьох різних СІЗО. Перед тим як потрапити до них, він чекав багато годин у спеціальних боксах. У воронезькому СІЗО №1 перехворів на гостре респіраторне захворювання і мав високу температуру.

“Загалом п'ять ночей зайняв шлях потягом. Змінив 10 автозаків. На деяких станціях від автозака до “столипінського” вагона (йшли. – Ред.) із сумками в руках, усі разом, пристебнуті тросом, строєм чи пішки. У вагонах за годинами виводили в туалет, тричі на добу видавали окріп. Загалом нині для людини етапування – нелегке випробування, переживається відчутний стрес. У такий момент замислюєшся про людей у віці, хворих, кому випало таке випробування”, – написав Руслан.

Зараз він перебуває в карантинній камері. 

Нагадаємо, 27 березня 2019 року в Криму, у мікрорайонах Кам'янка та Строганівка Сімферополя, одночасно відбулися наймасовіші обшуки в будинках кримських татар. Через великий обсяг матеріалів спецслужби розділили кримінальну справу з 25 учасників на п'ять п'ятірок підсудних. Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами.

24 листопада 2022 року суддя, що головує, Південного окружного військового суду В'ячеслав Корсаков з колегією в складі Дениса Галкіна та Ігоря Шендрікова визнали кримськотатарських активістів, серед яких був Руслан Сулейманов, винними в терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. 

Чотири роки терміну політв'язні проведуть у в'язниці, а потім ще один рік у них буде обмеження у свободі пересування. Підсудні винними не визнали себе і вважають своє переслідування політичним.

Як повідомляв ІМІ, росіяни незаконно утримують щонайменше 15 журналістів. Усі вони ув’язнені за сфабрикованими справами. Серед них Руслан Сулейманов.

Liked the article?
Help us be even more cool!