ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кременчуцькі ЗМІ просять Комітет зі свободи слова дати правову оцінку діям Шаповалова

06.03.2013, 01:20
Журналісти кількох кременчуцьких ЗМІ просять Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації і Комітет з питань депутатської етики розібратися з ситуацією, коли народний депутат від Партії регіонів Юрій Шаповалов вигнав зі своєї прес-конференції журналіста газети "Програма Плюс" Юлію Билину. 

Про це йдеться у листі місцевих ЗМІ від 5 березня 2013 року, надісланому в Комітет ВР з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради, Комітет ВР з питань свободи слова та інформації і до Національної Спілки журналістів України, повідомляє Репортер.

У листі журналісти нагадують, що 1 березня Шаповалов вигнав зі своєї прес-конференції журналістку  кременчуцької газети «Програма Плюс» Юлію Билину. Вимогу залишити малий зал мерії, де проводилася прес-конференція, нардеп пояснив тим, що йому не сподобався тон, яким журналістка поставила запитання. Питання, яке ставила журналістка, йдеться у листі, стосувалося безпосередньо депутатської діяльності Шаповалова.

Цей випадок, вважають журналісти,  “демонструє неповагу народного депутата до преси, а також посилення тиску на свободу слова та права журналістів”.

“Реакція народного депутата на питання журналістки, на наш погляд, не є прийнятною для публічної особи, якою є народний депутат. Адже його статус зобов’язує бути відкритим і зрозумілим для кожного виборця. Більше того, народний депутат, на наше переконання, має бути одним із тих, хто оберігає свободу слова як одну з найбільших цінностей демократичного суспільства”, - йдеться  у листі.

Журналісти просять дати правову оцінку цьому інциденту.


Подаємо повністю текст листа:


“У Комітет з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України

У Комітет з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України

До Національної спілки журналістів України


У Кременчуці 1 березня стався безпрецедентний випадок, який, на наш погляд, демонструє неповагу народного депутата до преси, а також посилення тиску на свободу слова та права журналістів.


Народний депутат України, член фракції Партії регіонів Юрій Шаповалов, «попросив залишити приміщення», а іншими словами, вигнав зі своєї офіційної прес-конференції журналістку кременчуцької газети «Програма Плюс» лише за те, що йому не сподобався тон, яким журналістка поставила запитання.


Питання, яке ставила журналістка, стосувалося безпосередньо депутатської діяльності Ю.Шаповалова, оскільки напередодні він проводив зустрічі з керівниками закладів освіти і медицини, однак, про ці зустрічі не було повідомлено засобам масової інформації. Журналістка цікавилася, хто став ініціатором «втаємничення» зустрічей народного депутата з керівниками комунальних закладів. Це питання є особливо актуальним, оскільки в Кременчуці кореспондентам багатьох непровладних ЗМІ не раз заявляли про факти відмов у наданні інформації з боку посадових осіб місцевого самоврядування.


І якщо усі ЗМІ місяцями чекають прес-конференції нардепа Шаповалова, обраного кременчужанами, то журналісти провладної комунальної телерадіокомпанії мають можливість зустрічатись із нардепом набагато частіше, у тому числі висвітлювати його візити на комунальні підприємства тощо.


Реакція народного депутата на питання журналістки, на наш погляд, не є прийнятною для публічної особи, якою є народний депутат. Адже його статус зобов’язує бути відкритим і зрозумілим для кожного виборця. Більше того, народний депутат, на наше переконання, має бути одним із тих, хто оберігає свободу слова як одну з найбільших цінностей демократичного суспільства.

Вирішивши стати народним депутатом, Юрій Шаповалов автоматично погодився на те, що межі допустимої критики його як особи публічної, стали більш широкими. Його вчинки мають бути не лише високоморальними та зрозумілими суспільству, але й повинні бути під контролем журналістів та громадськості. Народний депутат має бути готовим до незручних запитань і повинен як представник найвищого законодавчого органу країни однаково ставитися до всіх громадян України, незалежно від його власних симпатій чи антипатій.


Просимо розібратися з цим випадком і надати йому правову оцінку.


Відео інциденту можна подивитись тут


Звернення підписали: головний редактор газети "Програма Плюс" Олександр Курилов


Кореспонденти газети "Програма Плюс" Лілія Самойленко, Аліса Чічерова та Юрій Сіора


Головний редактор телекомпанії "Візит" Анна Плаксій


Журналісти телекомпанії "Візит": Оксана Цокур, Вікторія Загорулько, Альона Івко


Кореспонденти газети "Кременчуцький Телеграф" Лариса Артеменко, Ольга Мінчук, Стас Константинов, Вікторія Мудра, Олена Маляренко, Тетяна Донченко


Випусковий редактор газети "Кременчуцький Телеграф" Олег Булашев


Редактор сайту "telegraf.in.ua" Людмила Чванько”. 

Liked the article?
Help us be even more cool!