ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет свободи слова порадив відправити законопроект про мовну квоту в друкованих ЗМІ на доопрацювання

08.06.2017, 10:38

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики запропонував відправити на доопрацювання законопроект №1237 про мовну квоту на друковані ЗМІ, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Законопроект “Про внесення змін до закону України “Про друковані засоби масової інформації в Україні” (щодо поширення продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою)” був зареєстрований в парламенті 4 грудня 2014 року. Його авторами є позафракційні народні депутати Олег Осуховський, Андрій Іллєнко, Юрій Левченко, Михайло Головко.

Законопроект пропонує норму, згідно з якою друковані ЗМІ в Україні можуть видаватися різними мовами, але при цьому сукупний наклад видання державною мовою повинен бути не менше сукупного накладу видання іншими мовами. Згідно із законопроектом, двомовні і багатомовні видання вважаються виданнями іншими мовами.

Голова комітету з питань свободи слова Вікторія Сюмар зазначила, що в законопроекті не передбачено механізму контролю над дотриманням закону. Вона зазначила, що необхідно шукати варіанти для розвитку друкованих ЗМІ українською мовою, зокрема, такі як пільги на систему поширення видань та інші заохочувальні заходи.

Як повідомляв ІМІ, 23 травня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект № 5313, який запроваджує на телебаченні обов’язкові квоти передач і фільмів українською мовою: 75% для загальнонаціональних і регіональних телеканалів, 60% - для місцевих телеканалів, 75% - для програм новин.

Президент України Петро Порошенко підписав закон про мовні квоти на телебаченні.

Liked the article?
Help us be even more cool!