ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка через суд просить доступу до фінансової звітності благодійного фонду Палиці

12.05.2017, 11:59

Волинська журналістка Аріна Крапка (Ірина Мусій) подала 10 травня судовий позов до Волинського окружного адміністративного суду на благодійний фонд Ігоря Палиці “Тільки разом” через ненадання інформації на запит, повідомляє ВолиньPost.

Журналістка просить суд “визнати протиправними дії розпорядника інформації та зобов’язати вчинити певні дії”.

Засновником фонду є відомий політик Ігор Палиця, який зараз займає посаду голови Волинської обласної ради.

Як повідомила журналістка, вона 14 березня надіслала до фонду запит на інформацію. В запиті вона, посилаючись на відповідні норми чинного законодавства, просила надати, шляхом забезпечення можливості фотографування або ксерокопіювання у спеціально визначеному розпорядником місці, публічну і відкриту за режимом доступу інформацію, а саме - звіти про надходження та витрати коштів фонду з 2014 року до сьогодні.

Натомість у фонді попросили продовжити термін розгляду запиту до 10 квітня, посилаючись на те, що це великий обсяг інформації. Однак 10 квітня благодійний фонд відмовив у наданні запитуваної інформації, посилаючись на те, що фонд не є розпорядником інформації в розумінні Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

“Вважаю відмову фонду надати запитувану публічну інформацію із зазначеними вище підставами протиправною. Діюче законодавство чітко передбачає, що відомості, які стосуються структури та розміру доходів і витрат благодійних організацій, а також умов використання їх активів для благодійної діяльності є відкритою публічною інформацією, яка повинна надаватися в тому числі за запитами фізичних і юридичних осіб (ч. 3 ст. 17 Закону України “Про благодійну діяльність та благодійні організації”)”, - пояснила  журналістка.

Аріна Крапка також зазначила, що з лютого намагається отримати доступ до інформації. “Спочатку, готуючи публікацію, я просила інформацію про те, скільки коштів виділяє фонд на фінансування громадського формування “Варта порядку”. У відповіді було відмовлено. Натомість, коли я попросила звіти про витрати і надходження коштів фонду та кінцевих бенефеціарів фонду, з відповіддю вони попросили почекати. Крім того, вимагали від мене сплатити кошти за ксерокопіювання всіх необхідних мені для відповіді документів. Я маю право прийти, пофотографувати та іншим чином отримати дану інформацію, не витрачаючи на це кошти. Я цим правом буду намагатись скористатись тепер в суді”, - додала Аріна Крапка.

Журналістка зауважила, що на офіційній сторінці благодійний фонд вказує великі суми, вкладені в розвиток Волині. Однак хто надає ці суми, залишається таємницею. Також невідомо, скільки фонд витрачає сьогодні на діяльність громадського формування  “Варта порядку”.

“За моєю інформацією та інформацією з моїх джерел у поліції, деякі члени даного громадського формування причетні до певних правопорушень на території Волині та за її межами. Якщо це приватний фонд олігарха  Ігоря Палиці і його приватне громадське формування, то це може мати неабиякі небезпечні наслідки для такої багатої на надра, ресурси області. Поки не відкриватиму завісу, про що я готую публікацію. Чекаю судових засідань”, - зазначила вона.

Медіа-юрист ГО “Платформа прав людини” Олександр Бурмагін в коментарі ІМІ зазначив, що дія Закону України “Про доступ до публічної інформації” поширюється на багатьох юридичних осіб - не суб'єктів владних повноважень.

За його словами, благодійні фонди в більшості випадків можуть визнаватись розпорядниками інформації, і відповідно, мати обов'язок надавати інформацію на запити на підставі п. 4 ч. 2 ст. 13 закону.

Також юрист зауважив, що у законі передбачено, що до розпорядників інформації, зобов'язаних оприлюднювати та надавати за запитами інформацію, визначену в цій статті, у порядку, передбаченому цим законом, прирівнюються суб'єкти господарювання, які володіють інформацією, що становить суспільний інтерес (суспільно необхідною інформацією).

“Є різні аргументи і обставини, які можуть свідчити про наявність суспільного інтересу (ч. 2 ст. 29 Закону України “Про інформацію”). Проте в цій справі, крім інших, переконливим аргументом є те, що предмет запиту стосувався інформації, яку профільний закон щодо благодійних організацій забороняє відносити до інформації з обмеженим доступом. Тобто звіти благодійного фонду про його діяльність, витрати і доходи, на думку законодавця, є суспільно значимою”, - зауважив Олександр Бурмагін.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначив, що можна довести, що запитувана журналісткою інформація є суспільно значимою і тому така інформація не може бути з обмеженим доступом.

“Відповідно до положень спеціального закону про благодійність, запитувана інформація підлягає обов'язковому опублікуванню, а також не може визначатись як конфіденційна інформація чи комерційна таємниця, тобто не може відноситися до інформації з обмеженим доступом. Спираючись на положення закону про доступ та спеціального закону про благодійну діяльність, є резонним говорити про можливість довести суспільну значимість запитуваної інформації та неможливість визнання її як інформації з обмеженим доступом”, - сказав юрист.

Як повідомляв ІМІ, 28 лютого Ірина Мусій (Аріна Крапка) надіслала громадському формуванню “Варта порядку”, яке пов'язують з головою Волинської обласної ради Ігорем Палицею, інформаційний запит з проханням надати фінансову звітність організації.

У відповідь “Варта порядку” звернулася до волинських журналістів, які просять надати фінансову звітність організації, не витрачати дорогоцінний час і не шукати сенсацій, адже інформація знаходиться у вільному доступі.

Liked the article?
Help us be even more cool!