ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка 1+1 розповіла, чому виник конфлікт з поліцією поблизу Мар’їнки

07.07.2017, 11:41

Причиною конфлікту знімальної групи 1+1 на КПП поблизу Мар’їнки була не відмова журналістів показати документи, а їх намір зафіксувати правопорушення, яке здійснювали люди у поліцейській формі. Про це розповіла спецкореспондент новин Наталія Нагорна, яка була у складі знімальної групи, повідомляє “Детектор медіа”.

За її словами, у журналістів була домовленість про співпрацю із прес-офіцером у Волновасі. Однак поблизу Мар’їнки авто, на якому чітко було позначено, що це машина 1+1, не пропускали люди з поліцейськими шевронами, але без жетонів. Належним чином не представившись, вони пред'явили групі 1+1 претензії: мовляв, у водія пошкоджений паспорт. Водія оштрафували на 51 гривню, хоча проблем з ідентифікацією журналістів і співробітників каналу 1+1 не було. Проте у них відібрали документи.

Нагорна зауважує, що те, що ці люди називали “блокпостом”, не було обладнане як блокпост (спробу його обладнання протитанковими їжаками і бетонними блоками журналісти спостерігали значно пізніше, коли вже поверталися назад). Інші транспортні засоби проїжджали повз безперешкодно. Справжній блокпост був розташований далі, за КПП Мар’їнки.   

Заяви поліції про відмову знімальної групи 1+1 проходити стандартні процедури перевірки документів, за словами Наталії, є неправдою. Причиною конфлікту вона назвала те, що журналісти фіксували правопорушення поліцейських щодо них на відео, а люди, які з ними “спілкувалися”, наполягали на видаленні цього запису. Журналісти відмовилися. Поводилися ці люди в поліцейській формі дуже грубо. Наталію повалили обличчям на землю, над її головою перезаряджали автомат із нецензурною лайкою: “Ти, с… не воюєш!..”. Один із “співрозмовників” видер у журналістів телефон, жбурнув на землю, намагаючись розбити. Попри це шматок запису, на якому видно, зокрема, як виривають і жбурляють телефон, зберігся.

Після такого спілкування журналістам довелося в лікарні знімати побої.  

За словами Нагорної, у Донецькому обласному управлінні поліції, де знімальна група написала скаргу, їх заяву кілька разів губили, але зрештою знайшли. Журналістка зазначила, що поведінку підлеглих в управлінні намагалися виправдати тим, що вони, мовляв, “стоять на відстані 8 км від передової і нервують…”.     

Як повідомляв ІМІ, ГУ НП в Донецькій області повідомило про конфлікт, який виник 6 липня на блокпості під Мар’їнкою (Донецька область) між поліцейськими та журналістами одного з центральних телеканалів через відмову останніх проходити стандартну процедуру перевірки. За фактом конфлікту керівництво ГУ НП в Донецькій області ініціювало службову перевірку.

Речник Нацполіції Ярослав Тракало повідомив “Українській правді”, що йдеться про знімальну групу телеканалу 1+1. За його словами, інцидент стався через те, що знімальна група має дозвіл на зйомку в зоні АТО, але не має – на зйомку прифронтового блокпосту.

Фото - ТСН

Liked the article?
Help us be even more cool!