ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти через суд зобов’язали ГПУ розслідувати факти видачі Аваковим нагородної зброї

05.05.2017, 11:49

Печерський районний суд Києва зобов’язав Генеральну прокуратуру зареєструвати кримінальне провадження за фактами порушень міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим законодавства при врученні нагородної вогнепальної зброї на підставі заяви Українських новин. Про це йдеться в рішенні суду, повідомляють Українські новини.

Так, ГПУ зобов’язали провести розслідування викладених фактів у повному обсязі, як це передбачено чинним Кримінальним процесуальним кодексом.

Суд відхилив аргументи представників ГПУ, які пояснили небажання реєструвати кримінальне провадження “не викладеними в повному обсязі елементами складу злочину”.

“Закон не покладає на заявника обов'язок повністю відтворювати у заяві або повідомленні про кримінальне правопорушення всі елементи складу злочину, досить викладу об'єктивних ознак злочину”, - йдеться в судовому рішенні.

Як повідомляє агентство, Аваков роздає нагородну зброю, посилаючись на Дисциплінарний статут Збройних сил. При цьому у преамбулі статуту Збройних сил чітко прописано на кого він поширюється – військовослужбовців-запасників, прикордонників, СБУ тощо. Але ніяк не на міністра МВС і цивільних осіб, зауважує агентство.

Водночас у МВС є свій “Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ”, він дозволяє вручати нагородну вогнепальну зброю виключно “особам начальницького складу органів внутрішніх справ”. Обмежувальна норма була внесена в Дисциплінарний статут в 2006 році, щоб припинити роздачу нагородної зброї міністрами внутрішніх справ особам, яких ця нагорода не стосується.

Як пише видання, у 2015 році Аваков видав наказ про затвердження нової редакції Положення про відомчі заохочувальні відзнаки МВС “Вогнепальна зброя”, де замість Дисциплінарного статуту органів внутрішніх справ послався на Дисциплінарний статут Збройних сил.

Проте наказ міністра не може скасовувати норму статуту, який має силу закону і приймається парламентом. Як посадова особа Аваков зобов'язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України – тобто за статутом МВС, зауважує агентство.

“Тому нагородження зброєю цивільних осіб є перевищенням Аваковим наданих йому законом посадових повноважень, оскільки його дії явно виходять за межі наданих йому законом прав і повноважень”, - зазначає агентство.

Виявлені факти редакція виклала в заяві про скоєння злочину, направленому 9 лютого 2017 року в Генеральну прокуратуру України і в зверненні на ім'я Генерального прокурора Юрія Луценка.

У ГПУ відмовилися реєструвати заяву, перенаправивши її в прокуратуру міста Києва. У свою чергу, прокуратура Києва також відмовилася реєструвати документ, вказавши при цьому, що в заяві відсутні “достатні дані про вчинення злочину за викладених обставин”.

Агентство нагадує, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє, що МВС вручило 2,2 тис. одиниць нагородної вогнепальної зброї.

Протягом 2015-2016 років Українські новини намагаються через суд домогтися опублікування переліку нагороджених іменною зброєю осіб в 2014-2015 роках. Агентство виграло суди першої та апеляційної інстанціях, але МВС так і не виконало рішення суду належним чином.

Як повідомляв ІМІ, Українські новини отримали 1378 гривень від МВС в якості стягнення, накладеного в рамках виконавчого провадження.

Провадження стосувалося рішення Окружного адміністративного суду Києва, який зобов’язав МВС надати інформацію на запит Українських новин про нагороджених іменною зброєю. Проте, як повідомив директор інформагенції Денис Іванеско, рішення суду досі не виконано – МВС надіслало гроші, проте так і не надало копії наказів про нагороджених іменною зброєю.

Liked the article?
Help us be even more cool!