ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст 5 каналу заявляє, що у Донецьку на знімальну групу відкрито справжнє полювання

03.03.2014, 15:28

Журналістка 5 каналу Юлія Божко, яка  працює у Донецьку, заявляє, що працювати журналістом 5-го каналу стає все більше небезпечно, а її колега-оператор, побоюючись за своє життя, хоче звільнитись. Божко попросила медіа-експертів порадити, як можна себе захисти, висвітлюючи масові акції в Україні. Про це йдеться у листі журналістки 5 каналу до колег, повідомляє «Телекритика».

У своєму листі Божко зауважує, що наразі стало важче працювати журналістам 5-го каналу у Донецьку, так як «люди звинувачують 5 канал в однобокості та непрофесіоналізмі». Також журналістка додає, що коли до журналістів буде застосоване насилля, міліція не допомагатиме і не заступатиметься за представників ЗМІ.

«Я завжди пишалася тим, що працюю в команді професіоналів 5-го каналу. Останні місяці, немов злочинець, я ховаю обличчя, бо намагаюсь не потрапити на очі тим, хто може мене упізнати. Кожного разу я здригаюсь при словах: покажіть своє посвідчення, випадково ви не з 5-го каналу?! Виходити на зйомки стало просто небезпечно. А ці очі людей! Я не можу вам їх описати. Вони божевільні. Жодний з них не заступиться, коли будуть волочити по землі, навпаки, будуть кричати: дайте їм ще, так їм і треба. І тут я не перебільшую. Люди звинувачують 5 канал в однобокості та непрофесіоналізмі. Вони впевнені, саме журналісти 5-го винуваті в усьому, що відбувається у країні. Щодня нам шлють прокляття», - написала Божко.

Також журналістка повідомляє, що її колега-оператор думає звільнитись із каналу через загрозу своєму здоров'ю та життю. Такі заходи каналів, зауважує вона, як страхування журналістів та надання їм охорони, не можуть гарантувати безпеку представникам ЗМІ.

«На нашу знімальну групу відкрито справжнє полювання. Мисливці - не божевільні бабусі, а міцні хлопці, яких вчили одним ударом відбивати органи. Де б не відбувався захід - шукають нас. Мені дуже соромно, коли підходять колеги зі словами, що їх ледве не побили, бо думали, що 5 канал. Вчора межа перейдена - напали на чотирьох журналістів. Б'ють виключно по голові та намагаються зламати техніку. Коли напали на журналістку з Радіо Свобода, у натовпі щиро вірили, що вона з 5-го каналу. Групі «1+1» на фоні цих подій виділили охорону. Але самі журналісти мало вірять, що це їх врятує від натовпу. СТБ застрахували, але, повірте, страховку ніхто з них не хоче отримувати. Мій оператор вчора написав, що боїться виходити на роботу з лікарняного і думає звільнятися», - йдеться у листі журналістки.

Головний юрисконсульт Національної спілки журналістів України та президент Асоціації медіаюристів Тетяна Котюжинська зазначила, що заходи «1+1» та СТБ про надання своїм журналістам охорони та страхування журналістів є вірними, і відповідають законодавству України.

«У каналів "1+1" та СТБ абсолютно правильні дії. Відповідно до статті 15 Закону України  "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" телеканал може відряджати журналістів, групу журналістів у місця надзвичайних подій, в зони конфліктів, тощо, забезпечуючи їх упізнавальними знаками і страхуванням відповідним, тощо. Також відповідно до цієї статті журналіст має право відмовитись від такої поїздки, якщо він цим всі не забезпечений», - зазначила вона.

Також Котюжинська радить журналістам звернутись до профспілок та редакційних раз із пропозиціями як можна зробити роботу представників ЗМІ більш безпечною.

«Законні підстави є, щоб канал забезпечив журналістів необхідними засобами захисту. Далі вже питання профспілки, редакційної ради. Журналіст може звернутись до редакційної ради для вирішення такого конфлікту, до профспілки, яка в свою чергу звертається до керівництва каналу. Я впевнена, що телеканали будуть намагатись робити все можливе, щоб захистити своїх працівників», - додає пані Котюжинська.

Також вона закликає журналістів ставитись до ситуації з розумінням та пропонувати своїм телеканалам реальні кроки із забезпечення безпеки медійникам.

«Жоден телеканал, журналіст до цього часу не зустрічався в Україні з такими ситуаціями, і тому у нас немає досвіду їх вирішення, зараз нам дуже швидко потрібно напрацьовувати цей досвід. Я б просто застерегла журналістів від підозр та звинувачень від того, що щось не зроблено, що мало бути зроблено», - сказала юрист.

Нагадаємо, знімальні групи 5-го каналу неодноразово потрапляли під напади правоохоронців та молодиків спортивної статури (так звані «тітушки»). Тільки 18 лютого постраждало три знімальні групи каналу.

Liked the article?
Help us be even more cool!