ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ініціатива "На суд за доступ" підтримала позов журналістки проти Дніпровської міськради

17.10.2017, 13:51

Ініціатива “На суд за доступ” підтримала позов журналістки інтернет-видання БюроUA Ольги Юдіної проти Дніпровської міської ради, яка відмовилася надати на інформаційні запити договори оренди нерухомого майна, які укладено її структурними підрозділами - департаментами, управліннями, інспекціями та комунальними підприємствами, повідомляє “Доступ до правди”.

“У Дніпрі маса приміщень комунальної власності, проте замість того, щоб займати ці приміщення всього лише за 3% від вартості оренди, чиновники та комунальники орендують для власних потреб приватні приміщення, витрачаючи на оренду чималі гроші з бюджету міста”, – так пояснила Ольга Юдіна, чому її зацікавила дана тема.

Дніпровська міська рада аргументувала відмову надати документи тим, що журналістка нібито вимагає статистичні дані, які необхідно створювати на запит спеціально, хоча у запитах йшлося про готові договори.

“Ваш запит містить прохання повідомити про статистичні дані, надання яких потребує виконання спеціальних дій, спрямованих на створення інформації шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних, що не підпадає під ознаки вищезазначених норм Закону”, – ідеться у відповіді.

На думку медіа-юриста Олександра Бурмагіна, який надає юридичну підтримку даному позову, діюче законодавство чітко і недвозначно передбачає, що відомості, які стосуються договірних відносин між органом місцевого самоврядування, утвореними ним комунальними підприємствами з приводу оренди нерухомого майна за рахунок бюджетних коштів (орган місцевого самоврядування) або публічних коштів (комунальні підприємства) - є відкритою публічною інформацію, яка повинна надаватися в т.ч. за запитами фізичних і юридичних осіб.

Також юрист звертає увагу на те, що обидва запити стосувалися надання доступу до документів. Більше того, посилаючись на п. 4 ч. 1 ст. 14 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, запитувачка просила скористатися можливістю для самостійної роботи з документами чи їхніми копіями.

“Посилання відповідача на “необхідність створювати інформацію” є формальною вигадкою, посиланням, зробленим з єдиною метою – протиправно обмежити доступ до відкритої за порядком доступу публічної інформації”, – зазначив юрист у позові.

Дату розгляду в суді цієї справи ще не призначено.

Як повідомляв ІМІ, представниця ІМІ Надія Вірна започаткувала ініціативу “На суд за доступ”, яка компенсує журналістам та активістам витрати на судовий збір щодо позовів про захист права на інформацію.

Звертатись до Надії Вірної ([email protected] або у мережі Фейсбук). Про судові справи та перемоги читайте в соцмережах за хештегом #насудзадоступ.

Liked the article?
Help us be even more cool!